Kort nieuws Binnenland

Kamerlid Stoffelen PvdA (71) overleden

Den Haag. Voormalig PvdA-politicus Piet Stoffelen is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Eerste Kamer gisteren bekendgemaakt, waarvan Stoffelen van 1996 tot 1999 lid was. Stoffelen begon zijn loopbaan als ambtenaar bij de gemeente Enschede. Via de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, kwam hij in 1971 in de Tweede Kamer. Daarin zou hij 23 jaar plaatsnemen. Hij is een van de geestelijke vaders van de Politiewet uit 1993 waarbij gemeente en rijkspolitie werden samengevoegd. Sindsdien zijn er 25 politieregio’s. Het kabinet werkt nu aan de invoering van een nationale politie die in 2012 aan de slag moet. (NRC)

Ambassadeur VS in Den Haag stapt na 2 jaar op

Rotterdam. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Fay Hartog Levin, stapt volgende maand om persoonlijke redenen op. Dit heeft ze in een schriftelijke verklaring laten weten. Hartog, die sinds augustus 2009 in functie was, zal met haar man terugkeren naar de Verenigde Staten. Ze wil meer tijd doorbrengen met haar familie in Chicago. Hartog (1948), een voormalige advocaat en consultant wier joodse ouders in 1942 uit Nederland emigreerden, heeft Obama steeds krachtig gesteund bij zijn opmars in de Democratische Partij. Haar benoeming in Den Haag vormde een beloning voor die steun. (NRC)

Helft Nederlanders ziet af van donatie aan ‘555’

Rotterdam. Ruim de helft van de Nederlanders, 54 procent, is niet van plan geld te doneren op Giro 555 voor noodhulp in de Hoorn van Afrika. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction onder ruim 1.000 Nederlanders. De overtuiging dat het geld niet goed terechtkomt, is de belangrijkste reden om van donatie af te zien. Van het nieuws over de extreme droogte en de hongersnood in de Hoorn van Afrika is 84 procent van de Nederlanders op de hoogte. Op Giro 555 is sinds de openstelling op 11 juli ruim 8 miljoen euro gestort. (NRC)