Kort nieuws

Waxinelichtgooier blijft nog ten minste een maand in hechtenis

Den Haag. De 30-jarige man die op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide blijft nog tot in ieder geval 6 september vastzitten. Dat is vrijdag besloten tijdens een pro-formazitting van de rechtbank in Den Haag. Op 6 september wordt de zaak van Erwin L. inhoudelijk behandeld. Dan worden deskundigen gehoord over het rapport van het Pieter Baan Centrum, waar de man psychisch is onderzocht. Erwin L. zit sinds 21 september 2010 vast. Die dag gooide hij een waxinelichthouder naar de Gouden Koets, waarin koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten. Advocaat Mariëlle van Essen zei tijdens de zitting dat haar cliënt „als een gek wordt weggezet” L. zelf is van mening dat alle onderzoeken die naar zijn persoon zijn gedaan „meer dan vierhonderd leugens” bevatten. Pagina 8

Kosovo en Servië akkoord over grenspost

Pristina. Kosovo en Servië zijn het vrijdag eens geworden over een voorlopige oplossing voor hun conflict over twee grensposten in het noorden van Kosovo. NAVO-troepen zullen de posten tot nader order moeten bewaken. De lokale Servische bevolking heeft echter al laten weten dat ze niet van plan is de wegblokkades die ze heeft opgeworpen te verwijderen. Zij vindt dat de Serviërs en niet de Kosovaren het aan de grens met Servië voor het zeggen moeten hebben. Kosovo stelt dat de grensposten onder de soevereiniteit van de regering in Pristina vallen.

Poolse populist dood aangetroffen in kantoor

Warschau. De Poolse populistische politicus Andrzej Lepper, die jarenlang een centrale rol in de politiek van zijn land vervulde, is vrijdag dood in zijn kantoor aangetroffen. Volgens de politie wees alles erop dat de 57-jarige Lepper zelfmoord had gepleegd. Varkensboer Lepper maakte in de jaren ’90 furore als boerenleider. Later richtte hij een eigen partij op. In 2006 en 2007 was hij vicepremier. Vorig jaar kwam een eind aan zijn politieke loopbaan na een veroordeling wegens seksueel misbruik van een vrouw. (AFP)

IJsbeer doodt jongen

Oslo. Een ijsbeer op het Noorse Spitsbergen heeft vrijdag een Britse jongen van zeventien dodelijk verwond bij een gletsjer. Twee andere scholieren en twee leiders raakten ernstig gewond. De beer werd door toegeschoten hulpverleners doodgeschoten. Doordat het ijs boven de poolcirkel steeds verder smelt en ze daardoor minder zeehonden kunnen vinden om op te eten, begeven de ijsberen zich vaker in de buurt van mensen. Wandelaars die zich buiten de paar kleine dorpen begeven moeten altijd gewapend zijn voor het geval ze worden aangevallen door een beer. (AP, BBC)