Koepel

Reiziger van beroep Ivo Weyel ziet overal nepoorden verschijnen.

Ik ga naar Dubai en ik neem mee: een paar ski’s. Of naar Alaska: mijn zwembroek. Het klinkt als de omgekeerde wereld of een gevolg van de veranderende weersomstandigheden op aarde, maar het is geen van beide. Het komt gewoon doordat slimme vakantieaanbieders genoeg hebben van de onbetrouwbare weersomstandigheden en Gods werk overdoen. Alleen dan beter. Het is afgekeken van Biosphere 1 en 2 in Arizona, USA, waar eind jaren tachtig onder een enorme koepel een eigen wereld werd geschapen, inclusief regenwoud, watervoorzieningen, fauna en wat dies meer zij. Daar gingen onderzoekers ter lering – en zoals later bleek, geheel niet ter vermaak – een jaartje zitten overleven. Ruzie, ziekte, jaloezie, overspel, bloedende slangenbeten – het bleek allemaal zo eenvoudig nog niet.

Navolging bleef niet uit, maar dan op een leuke manier, voor vakantiegangers die zon- of sneeuwvast op reis willen, ook op plekken waar die van nature niet voorkomen. Als je naar de Ocean Dome in Japan met vakantie gaat bijvoorbeeld, weet je dat het daar altijd 30 graden is, de golven exact 3,5 meter hoog (elke 2,7 minuten verschijnt de volgende), het water verwarmd (28 graden) en dat het zand niet plakt of schuurt en de vulkaan elk uur een spuwing doet. Je kunt er raften op een rivier en bakken onder een nepzon, alles onder een gigantische glazen koepel van 30.000 vierkante meter. De namaak kustlijn is 85 meter lang, de palmen zijn echt en wie toch nieuwsgierig is naar hoe de natuur dat zelf allemaal regelt, kan buiten een kijkje nemen, want op 100 meter ligt het echte strand, maar daar zit niemand, want dat is vies en vervuild en aan z’n lot overgelaten. Daar regent en waait het ook soms en zijn er muggen en ander natuurlijk ongemak. Getver. Binnen blijven is beter, vooral als het er als buiten uitziet, met een net echte lucht en net echte wolken, zoals in de film The Truman Show met Jim Carrey.

De Ocean Dome trekt anderhalf miljoen vakantiegangers per jaar. Singapore bouwt momenteel een nog grotere koepel. Ver van mijn bed? Geenszins. Een uurtje onder Berlijn is de Tropical Islands Dome, maar liefst 66.000 vierkante meter groot (het Vrijheidsbeeld kan er in staan,

de Eiffeltoren met gemak liggen).

Het strand heeft vloerverwarming, de watervallen zijn torenhoog en je hoeft er nooit meer weg, want het herbergt hotels en lodges en campers. „Het leukste is nog”, vertelt de uitbater van een van de winkels in de Dome, „dat zonnebrandcrèmes hier geweldig verkopen. Mensen hebben het idee dat ze zich moeten insmeren, terwijl de zon toch echt nep is.”

    • Ivo Weyel