Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Jongerius: beleid Rutte is geniepig

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: Rutte kiest ervoor sterkeren uit de wind te houden en zwakkeren als zielige jongetjes achter het fietsenhok in elkaar te meppen. Foto NRC / Maurice Boyer

Het beleid van Mark Rutte is “laf en geniepig”. In zijn jacht op het minister-presidentschap nam hij “geïnformeerd de foute beslissingen”. Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Rutte kent als voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en werkgelegenheid de dossiers. Toch kiest hij er volgens Jongerius voor “sterkeren uit de wind te houden en zwakkeren als zielige jongetjes achter het fietsenhok in elkaar te meppen”.

PvdA-leider Wouter Bos werd vaak voor ‘draaikont’ uitgemaakt, memoreert ze.

“Maar ook Rutte beschikt over een grote mentale souplesse.” - Agnes Jongerius, FNV-voorzitter

Jongerius zegt verder dat zij weinig ziet in een ontmoeting met PVV-leider Wilders. Ze gaat hem niet uit de weg, maar besteedt haar tijd liever aan andere zaken. Jongerius hekelt de wijze waarop Wilders over moslims spreekt:

“Deze week heb ik werknemers nog opgeroepen tijdens de ramadan rekening te houden met vastende collega’s. En wat doet Wilders? Hij komt met uitspraken over ‘islamitisch stemvee’ en ‘haatpaleizen’.”

Lees het interview wat NRC-redacteur Danielle Pinedo met Agnes Jongerius had vandaag in NRC Weekend of in de digitale editie voor abonnees.