Jongerius: beleid Rutte is geniepig

Het beleid van Mark Rutte is „laf en geniepig”. In zijn jacht op het minister-presidentschap nam hij „geïnformeerd de foute beslissingen”. Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in een gesprek met deze krant.

Rutte kent als voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en werkgelegenheid de dossiers. Toch kiest hij er volgens Jongerius voor „sterkeren uit de wind te houden en zwakkeren als zielige jongetjes achter het fietsenhok in elkaar te meppen”. PvdA-leider Wouter Bos werd vaak voor ‘draaikont’ uitgemaakt, memoreert zij. „Maar ook Rutte beschikt over een grote mentale souplesse.”

Jongerius zegt verder dat zij weinig ziet in een ontmoeting met PVV-leider Wilders. Ze gaat hem niet uit de weg, maar besteedt haar tijd liever aan andere zaken. Jongerius hekelt de wijze waarop Wilders over moslims spreekt. „Deze week heb ik werknemers nog opgeroepen tijdens de ramadan rekening te houden met vastende collega’s. En wat doet Wilders? Hij komt met uitspraken over ‘islamitisch stemvee’ en ‘haatpaleizen’.”

Mijn brein is mijn forte: pagina 22-23

    • Danielle Pinedo