In de hoofdstad van Kim Jong-il

This April 12, 2011 photo shows central Pyongyang, North Korea at dusk. (AP Photo/David Guttenfelder) AP

Fotograaf David Guttenfelder van het Amerikaanse persbureau Associated Press bracht dit voorjaar geruime tijd door in het doorgaans zeer ontoegankelijke Noord-Korea. Hij fotografeerde de hoofdstad Pyongyang bij het ochtendgloren (rechts en uiterst rechts) maar ook een piano spelend meisje op een lagere school en enkele kinderen in de metro van de de Noord-Koreaanse hoofdstad, die hem nieuwsgierig begluren vanuit de volgende coupé (linksonder). Een surrealistische indruk maakt de verkeersagent in volkomen lege straten (rechtsonder). Op de foto midden onder een paar rokende militairen.

De toestand in Noord-Korea blijft in veel opzichten ondoorgrondelijk. De Noord-Koreaanse regering van president Kim Jong-il heeft eerder dit jaar voedselhulp gevraagd omdat zij met ernstige tekorten op dat terrein kampt. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter verklaarde na een bezoek in april dat de Noord-Koreaanse autoriteiten het aantal calorieën dat de inwoners minimaal per dag krijgen heeft teruggebracht van 1.400 tot 700. De gangbare norm in het Westen voor volwassenen is 2.000 calorieën. Een derde deel van de kinderen zou ondervoed zijn. Toch sijpelen er maar weinig berichten over acute honger naar buiten.

Eerder dit jaar gingen veel waarnemers ervan uit dat de absolute heerser van het communistische land, Kim Jong-il, spoedig zou aftreden wegens gezondheidsproblemen en de macht zou overdragen aan zijn zoon Kim Jong-un. Sindsdien heeft Kim senior echter alweer een uitgebreide reis door China gemaakt en plannen om af te treden lijken niet langer aan de orde. (Foto's AP)