Haase zet met ATP-finale stap naar de topvijftig

Robin Haase staat voor het eerst in een finale op de ATP Tour en zal komende maandag zijn debuut maken in de topvijftig van de wereldranglijst. De 24-jarige Hagenaar was gisteren in Kitzbühel in de halve eindstrijd met 6-1, 6-7 en 6-4 te sterk voor de Braziliaanse qualifier João Souza.

Voor Haase was het bereiken van de halve finale op de Dutch Open in 2007 tot dusver zijn beste prestatie. De nummer één van Nederland stuit in de eindstrijd op Albert Montañes. Haase speelde nooit eerder tegen de 30-jarige Spanjaard.

Haase geldt als het boegbeeld van een generatie, die zich in de juniorenjaren ‘de vier musketiers’ noemde naar het beroemde Franse kwartet dat in 1927 de Davis Cup won. Van het Nederlandse viertal hebben tot dusver alleen Haase en Thiemo de Bakker de tophonderd van de wereldranglijst gehaald. Igor Sijsling en Antal van der Duim spelen in de marge van de internationale schijnwerpers.

Haase stootte als eerste van zijn generatie door, maar hij kwam fysiek tekort voor het grote werk. Verschillende knieoperaties hielden hem achttien maanden langs de kant. Zijn loopbaan leek zelfs in gevaar. Vorig jaar verdiende Haase met een opmars van plaats nummer 447 tot een 65ste plek op de ranglijst de titel ATP Comeback Player of the Year.

Het stempel ‘blessuregevoelig’ bleef ook dit jaar aan Haase kleven. Zo speelde een voetblessure hem parten toen hij in januari in de derde ronde van de Australian Open verloor van Andy Roddick. In aanloop naar Roland Garros verzwikte Haase op het ATP-toernooi van Nice zijn enkel. En hij moest op Wimbledon opgeven tegen de Amerikaan Mardy Fish.

Raemon Sluiter was de laatste Nederlander die een ATP-finale bereikte. In juni 2009 plaatste hij zich voor de finale van het grastoernooi in Rosmalen. Sluiter bereikte in totaal viermaal een ATP-finale, maar wist er geen één winnend af te sluiten. De laatste Nederlander die een ATP-toernooi op zijn naam schreef was Martin Verkerk. Zeven jaar geleden, in 2004, won het Nederlandse servicekanon de Dutch Open in Amersfoort.