Groningen onderuit bij Roda - NEC en Heerenveen gelijk

FC Groningen heeft op bezoek bij Roda JC een overwinning uit handen gegeven. De ploeg van trainer Pieter Huistra ging in de slotfase met 2-1 onderuit. Dit schrijft persbureau Novum.

Leandro Bacuna opende vanaf elf meter de score voor de bezoekers, na een rode kaart voor Ruud Vormer. Via Mark-Jan Fledderus en Sanharib Malki ging Roda alsnog met de zege aan de haal.

De nummers vijf en zes van vorig jaar maakten er een eenzijdige wedstrijd van. Groningen was heer en meester in Limburg. Dat resulteerde na zes minuten in de eerste goede mogelijkheid, maar een voorzet van Bacuna belandde via Roda-verdediger Martijn Monteyne op de paal.

Groningen-trainer Pieter Huistra over de wedstrijd, bij de NOS:

In de elfde minuut kwamen de noorderlingen alsnog aan de leiding. Nicklas Pedersen ging na een fraai hakje van Tim Matavz op doelman Przemyslaw Tyton af. Ruud Vormer trok aan de noodrem en werd bestraft met rood. Bacuna benutte de daaropvolgende strafschop. Groningen kreeg veel mogelijkheden om de score uit te breiden. Zo spatte een schot van Tom Hiariej op de paal uiteen en na rust was uitblinker Dusan Tadic dicht bij. De bezoekers verzuimden echter de klus te klaren, waarna Roda meer en meer onder de druk vandaan kwam.

Roda-speler Rob Wielaert voor de microfoon van de NOS:

Pogingen van Laurent Delorge, Adil Ramzi en Fledderus leverden aanvankelijk geen treffer op, maar laatstgenoemde vond in de 76e minuut alsnog het net uit een vrije trap. In de slotfase maakte Malki het feest compleet voor de Limburgers door de bal binnen te glijden.

Heerenveen gelijk tegen NEC

Sc Heerenveen is er in eigen huis niet in geslaagd om NEC aan de kant te zetten. De ploeg van trainer Ron Jans gaf een voorsprong van twee treffers weg: 2-2. Oussama Assaidi en Luciano Narsingh scoorden voor de thuisploeg, maar dankzij Bram Nuytinck en Stef Nijland werden de punten in het Abe Lenstra stadion gedeeld.

Zowel Heerenveen als NEC speelde in de eerste helft aanvallend voetbal. Voor de Friezen hadden Assaidi, Narsingh en Viktor Elm echter geen succes en aan de andere kant ging het Nick van der Velden en Lasse Schöne niet veel beter af. Vlak na rust hielp Jasper Cillessen Heerenveen in het zadel. De NEC-doelman schoof de bal in de voeten van Igor Djuricic, die Assaidi succesvol wegstuurde.

Narsingh leek de wedstrijd twintig minuten voor tijd te beslissen. De vleugelaanvaller scoorde op aangeven van Assaidi, die profiteerde van een fout van Ramon Zomer. Nuytinck kopte in de 84e minuut echter de aansluitingstreffer binnen. Kort daarna moest Heerenveen met tien man verder na een rode kaart voor Viktor Elm, die de doorgebroken Stef Nijland naar de grond trok.

Nijland wist de vrije trap die volgde niet te benutten, maar in de slotfase kwam het punt er alsnog voor de Nijmegenaren. Na een voorzet van invaller Navarone Foor wist Nijland ditmaal wel binnen te tikken.

RKC Waalwijk wist ondanks een 2-0 achterstand in eigen huis een punt uit het vuur te slepen tegen Heracles Almelo. Everton zette de Heraclieden na een halfuur op voorsprong, waarna Glynor Plet tien minuten voor tijd de score verdubbelde. RKC gaf zich echter niet gewonnen en via Robert Braber en Ricky ten Voorde werd het gelijk.

VVV en Utrecht verdelen de punten

VVV-Venlo heeft een punt overgehouden aan het bezoek van FC Utrecht. In stadion De Koel wist geen van beide ploegen het net te vinden: 0-0. VVV speelde de laatste tien minuten met tien man. Invaller Rogier Molhoek liep tegen een rode kaart aan na een harde overtreding.

    • Peter van der Ploeg