GM weer 's werelds grootste autobouwer

Het Amerikaanse General Motors is in het voorbije half jaar wereldwijd de grootste autoproducent geworden. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg de verkoop met 8,9 procent tot 4,5 miljoen voertuigen. Dat maakte het autoconcern uit Detroit gisteren bekend.

GM verdrong daarmee het Japanse Toyota van de eerste plaats. Storingen in de productie als gevolg van de aardbeving in Japan in maart was een van de oorzaken. Toyota verkocht 3,71 miljoen auto’s in dezelfde periode en komt nu op de derde plaats na Volkswagen dat 4,13 miljoen modellen op de markt bracht.

Bij de cijfers van Toyota zijn de luxemodellen van Lexus en de verkoopresultaten van de dochterbedrijven Daihatsu Motors en Hino Motors inbegrepen. De verkoop van de Toyota-voertuigen zelf zakte met 23 procent tot 3,71 miljoen. Het Japanse autobedrijf verwacht zijn volledige productiecapaciteit weer op peil te krijgen vanaf september, een maand eerder dan eerder aangekondigd.

„Zelfs als Toyota zijn oorspronkelijke productieritme weer haalt, zal het nog verscheidene maanden duren vooraleer de verkoop zich herstelt”, zegt analist Takeshi Miyao van het adviesbureau Carnorama uit Tokyo. Dat komt omdat het de nodige tijd om alle nieuwe modellen in het dealernetwerk te verspreiden. „Het is best mogelijk dat de verkoop van Toyota lager blijft dan die van Volkswagen voor het hele jaar”, verwacht hij.

Uit cijfers van het marktonderzoeksbureau Autodata blijkt dat General Motors zijn verkoop in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal zag toenemen tot 669.065 wagens. De Chevrolet Cruze was een van de best verkochte modellen in juni en het pickup-model Chevy Silverado blijft de tweede meest populaire Amerikaanse auto die enkel de F-Serie van Ford moet laten voorgaan.

Hyundai Motors, de grootste autofabrikant in Zuid-Korea, slaagde erin met 1,96 miljoen stuks 11 procent meer voertuigen te verkopen dan in het vorige half jaar. (Bloomberg)