Feyenoordfans vieren cynisch de koppositie in de eredivisie

Feyenoord heeft gisteravond in de eerste eredivisiewedstrijd van dit seizoen gewonnen van stadgenoot Excelsior. Op Woudestein won de ploeg van de nieuwe trainer Ronald Koeman eenvoudig met 2-0. Spits Guyon Fernandez pareerde met zijn eerste competitiedoelpunt de kritiek dat de kwaliteitsarme selectie een echte afmaker ontbeert. „Al met al heb ik toch een goed gevoel overgehouden aan deze wedstrijd”, stelde Koeman na afloop.

Feyenoord kon het vooral zichzelf kwalijk nemen dat het bij rust niet al lang en breed voorstond. Dat vond de nieuwe coach van Feyenoord ook. „Ik was tevreden over de eerste helft, maar we vergaten te scoren. Het had toen al 2-0 moeten zijn.”

Feyenoord begon gretig aan de wedstrijd en probeerde de stadgenoot op de eigen speelhelft vast te zetten. Met name Jordy Clasie, vorig seizoen nog verhuurd aan Excelsior, zat zijn oud-ploeggenoten driftig op de huid. De thuisploeg wist het eerste half uur het gevaar te verijdelen, maar daarna kreeg Feyenoord kans op kans.

De beste mogelijkheden waren voor Leroy Fer, die de afgelopen weken de toorn van de supporters over zich afriep door openlijk uit te spreken dat hij naar FC Twente wil. De middenvelder verscheen twee keer voor doelman Wesley de Ruiter, die beide keren wist te redden. Ook buitenspeler Jerson Cabral, met wie directe tegenstander Samuel Scheimann geen raad wist, kreeg een goede kans. Zijn boogbal verdween, tot opluchting van de uitgekomen De Ruiter, echter net over het lege doel. Sekou Cissé verraste de doelman nog bijna onbedoeld, toen zijn voorzet op de paal belandde.

Excelsior, dat in de eerste helft alleen met counters in de buurt van het Feyenoord-doel was gekomen, kreeg meteen na rust twee goede mogelijkheden. Roland Alberg schoot naast, Daan Bovenberg trof doelman Erwin Mulder. Koeman wond zich na afloop op over de manier waarop Feyenoord na rust het initiatief uit handen gaf. „Excelsior kreeg de overhand. Dat had nooit mogen gebeuren.” Net toen de ploeg van trainer John Lammers wat meer van zich af leek te bijten, scoorde Feyenoord. Fernandez, vorig seizoen nog topscorer van Excelsior, kreeg de bal na een afgeslagen voorzet voor zijn voeten en schoot hard raak.

Wat volgde was een fase met veel balverlies van beide ploegen, met opnieuw Feyenoord in balbezit. Twintig minuten voor tijd bezorgde Cabral zijn ploeg een veilige marge, toen zijn harde voorzet door verdediger Leen van Steensel in eigen doel werd gewerkt.

Oud-Feyenoorder Tim Vincken raakte namens Excelsior nog met een kopbal de lat, waarna de meegekomen supporters van Feyenoord wat cynisch zingend toespelingen maakten op een landskampioenschap van hun club en op spandoeken het vertrek van algemeen directeur Eric Gudde eisten, ten teken dat de onrust bij Feyenoord nog wel even zal aanhouden.