Even gitaar spelen om de zinnen te verzetten

Voorzitter Joop Munsterman (60) zag zijn club FC Twente deze week de play-offs bereiken van de Champions League na een gelijkspel in Roemenië. „De tijdversnelling heeft hier nog niet haar intrede gedaan.”

05-08-2011, Enschede. Voorzitter FC Twente, Joop Munsterman. Foto Bas Czerwinski

Vrijdag 29 juli

’s Morgens vroeg wakker. Heeft te maken met mijn bezoek aan Anouk, mijn directiesecretaresse bij FC Twente, gisteravond. Een verdrietig bezoek, ze heeft haar twee kindjes bij de geboorte verloren. Ze doet haar best, maar de emoties brullen haar lichaam uit. Als ze huilt, doet het pijn in mij. Dat had ik ook bij het verdriet van de twee vrouwen die hun mannen verloren bij het stadiondrama vorige maand.

Verdriet en wanhoop wennen nooit. Had me na deze dramaweken met mijn personal coach voorgenomen weer te gaan sporten, maar ben niet in de stemming. Ga maar even gitaar spelen. Via Bright Eyes en Tears in Heaven speel ik veel van me af. Daarna lees ik een de kranten en ga naar het trainingscentrum. Zeer gezellig aan de centrale tafel.

Als de training begint, snel naar het stadion in Enschede om te praten over het nieuwe sportmedisch centrum in ons stadion. Wij wijzen vestiging van detailhandelspartijen binnen het stadion af.

Om twee uur gesprek over de ontwikkeling van de Duitse business-to-business-markt voor Twente. Visie, doelstelling en strategie uitgelegd en de heren gevraagd een implementatieplan te maken. Daarna snel terug naar het stadion om te spreken met de bouwcombinatie over de ontruiming, wederopbouw en de economische gevolgen van het stadiondrama. Half acht thuis, meiden hebben wraps gemaakt en daarna – jawel – naar Holland’s Got Talent gekeken.

Zaterdag

Zoals gewoonlijk om zes uur op, muziek gemaakt en om zeven uur aan het bureau. De persoonlijke aandacht voor de slachtoffers van de ramp en de zakelijke afspraken in week twee van het drama hebben de te behandelen berg post tot zestig centimeter doen groeien. Om tien uur snel op en neer naar het trainingscentrum. Iedereen succes gewenst voor de wedstrijd tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal.

Probeer niet langer dan tot twaalf uur aan deze operationele zaken te besteden, om daarna aan het lange termijnproject FC Twente Village te werken tot twee uur. Strijk mijn nieuwe FC Twente-overhemd en vertrek om half vijf naar Amsterdam We spelen met de youngsters John en Berghuis op de vleugels en winnen! Onze trainer Co Adriaanse zegt terecht dat de beste ploeg niet altijd wint. Toch zijn we zeer blij met de eerste prijs van dit seizoen.

Zondag

Om half negen staat marketing manager André Kooij voor de deur. Het is een goede gewoonte om zondagmorgen tot elf uur in alle rust operationele zakendoor te nemen. Hoe houd je evenwicht tussen de korte en lange termijn op sportief en financieel gebied? De rust van de zondagmorgen kan je redden. Daarna een uur gefietst. Gebruik dit dagboek als start om vier kilo te verliezen in een week.

’s Avonds lees ik de zaterdagkranten uit. Interessant artikel in het Financieele Dagblad over de enorme opkomst van de Braziliaanse economie. Braziliaanse voetballers zullen in de toekomst minder de wereld intrekken, doordat Braziliaanse clubs voldoende geld bieden om de spelers hetzelfde salaris te bieden als in Noord-, Oost- en Zuid-Europa.

Maandag

Gesprek met Cees Lok (technisch manager), Gert-Jan Nijweide (financieel manager) en Mary Kok (hoofd vrouwenvoetbal) over een fantastische doorbraak in het vrouwenvoetbal in Nederland. FC Twente gaat vrouwen betalen! Er is geen historie over dit onderwerp. Alles moet dus ‘uitgevonden’ worden. Het beloningsgebouw ziet er wondermooi uit. De speelsters zullen tevreden zijn.

Dinsdag

We vliegen om half tien naar Bacau. Twee uur ongestoord bijpraten met medecommissarissen en trainer Co Adriaanse, een man met wie je altijd een zinnig gesprek kunt voeren. Het is ’s avonds noodweer, dus eten op een dakterras gaat niet. Alles wordt verplaatst naar het spelershotel. Ongebruikelijk, maar veel keuze hadden we niet in Roemenië. Restaurant- en hotelcapaciteit is schaars in deze regio. Na afloop heerlijk ontspannen met de trainersstaf gepraat over alles wat met de voetbalkant van FC Twente te maken heeft.

Woensdag

Als je over voetbal praat, verstrijkt de tijd. Had ik altijd bij Wegener als je over kranten praat. De raakvlakken zijn groot. Beide zaken zijn ‘a people’s business’. Het eindproduct wordt door mensen gemaakt en niet door machines. Opnieuw besef ik hoeveel geluk ik heb gehad dat ik altijd met mensen heb mogen werken die elkaar stimuleren. Werken vanuit de omgekeerde organisatiepiramide waar de mens centraal staat heeft altijd een positief effect op eenieder.

Op weg naar het officiële diner valt ons het prachtige, welhaast lieflijke, groene, heuvelachtige landschap op. Maar ook het gegeven dat op twee uur afstand van Nederland mensen zich nog met paard en wagen verplaatsen. De wagen gevuld met sprokkelhout! De tijdversnelling – een uitdrukking van filosofe Joke Hermsen – heeft hier nog niet zijn intrede gedaan.

We komen te laat doordat de chauffeur uit Boekarest (!) het restaurant niet kan vinden. Ook de burgemeester van de stad is aanwezig. Hij is eigenaar van de profclub, van het pretpark. Eigenlijk bezit hij de hele stad Piatra Neamt. A Most Peculiar Man zongen Simon en Garfunkel en zo is hij.

Toch vreemd dat FC Twente en Vaslui niet in eigen stad en stadion de thuiswedstrijd hebben gespeeld. De reis terug duurt anderhalf uur en daarna anderhalf uur naar het stadion. Gelijkgespeeld! Gelukkig: we zijn door! Ben opgelucht want de belangen waren groot.

Donderdag

In het vliegtuig bereid ik de persconferentie voor morgenmiddag voor en schrijf in dit dagboek. „Lekker rustig”, roept Aldo van der Laan. „Kunnen ze je dit niet altijd opdragen?” We verbazen ons over Roemenië: 25 procent loonsverlaging voor alle ambtenaren en 10 procent minder pensioenuitkeringen. Welke gevolgen zal dit hebben voor de consumptie en de economie?

Afspraak met homeopaat Marja Roozendaal. Daarna snel terug naar de club om met de afdeling communicatie de persconferentie over de begrotingscijfers en de bouwvergadering voor te bereiden. Lukt in het geheel niet door operationele zaken.

Vrijdag 5 augustus

Benfica! De eerste keer dat een loting op papier meevalt. Om één uur tv-opnames voor FC Twente TV, om twee uur de jaarlijkse middag voor de Nederlandse pers en om vier uur de bouwvergadering. Dan snel op weg naar Hilversum voor de live-opnames van Altijd Wat. Als we op de A1 rijden zingen Cuby & the Blizzards: Another Day, Another Road en zo is het. Geen koeien op de weg. Wat een verschil met de Roemeense B-wegen.

Aan het eind van de dag de hele week doorgenomen met organisatieadviseur Sylvia Böcker.