Evacuaties in China voor naderende tyfoon

Clouds cover the financial district of Shanghai August 6, 2011, as typhoon Muifa approaches the Chinese province of Zhejiang. Chinese authorities evacuated more than 200,000 residents from eastern Zhejiang province and cancelled more than 200 flights, as the region braced itself for a typhoon that could be the worst in the area in years. Typhoon Muifa was due to hit China's eastern seaboard this weekend packing winds up to 45 metres a second (100 mph). News of the typhoon prompted the suspension of operations at several oil, dry bulk and container ports in the area on Friday. REUTERS/Carlos Barria (CHINA ) Donkere wolken boven Shanghai, waar men zich de afgelopen uren schrap zette. Foto Reuters / Carlos Barria

China heeft honderdduizenden burgers in veiligheid gebracht voor de naderende tyfoon Muifa. De provincie Zhejiang heeft meer dan 206 duizend inwoners geëvacueerd. Ook zijn duizenden schepen teruggeroepen naar de haven. Het provinciebestuur van Fujian bracht ruim tachtigduizend burgers over naar veiliger streken, zo meldt persbureau AP.

Chinese meteorologen verwachten dat Muifa maandagochtend in de provincie Shandong aan land komt, maar eerst nog aan kracht zal winnen. Eenmaal boven land trekt de tyfoon volgens de weerkundigen over de Chinese oostkust naar het noorden.

De Chinese handelshoofdstad Shanghai, waarop de tyfoon aanvankelijk leek aan te koersen, zette zich de voorbije uren schrap. Tientallen vluchten werden geannuleerd. Chinese weerkundigen verwachten inmiddels echter dat de meer dan 23 miljoen inwoners van Shanghai slechts rekening moeten houden met zware stortregens.

Afgelopen week passeerde Muifa de Filipijnen. Daar kwamen vier mensen door het noodweer om.

    • Peter van der Ploeg