Een magiër met een rappe tong en een cirkelzaag

Kinderen liepen met hem weg. Ted Lion kon toveren! En hoe! Konijnen uit de hoge hoed, kaarten uit zijn mouw, je kon het zo gek niet bedenken. Met open mond keken de jeugdige bezoekers naar zijn trucs. Nog wekenlang werd nagepraat over die vermakelijke kindervriend, die twaalf jaar op rij zijn opwachting maakte in sportpaleis Ahoy’.

Ruim veertig jaar lang organiseerde de gemeente Rotterdam aan het einde van de zomervakantie een speelparadijs voor basisschoolleerlingen die niet met vakantie gingen, omdat hun ouders zich dat niet konden veroorloven. Jeugdland, zoals de meerdaagse manifestatie tot 1996 heette, werd een begrip in de stad. Hetzelfde gold voor een van de vaste gasten bij het kinderfeest ‘op’ Zuid, Ted van Leeuwen alias Ted Lion: goochelaar, spreekstalmeester en presentator van de Jeugdland Playbackshow. En jarenlang een vaste gast in de tv-shows met NCRV-coryfee Ted de Braak.

Zoals nagenoeg alle beginnende goochelaars in Nederland liet Van Leeuwen zich inspireren door zijn befaamde stadgenoot Bram Bongers (1926-1980), beter bekend als Fred Kaps. Die vingervlugge oud-wereldkampioen goochelen geldt als een van de grondleggers van het illusionisme in Nederland. Van Leeuwen was al op jonge leeftijd in de weer met de onvermijdelijke toverstaf. Bekende goochelaars en magiërs als Hans Kazàn, Hans Klok en Richard Ross behoorden tot zijn kennissenkring.

Nationale bekendheid verwierf Van Leeuwen toen hij, als eerste in Nederland, de zogeheten ‘doorzaagact’ introduceerde. „Ja, dat was wat, hoor, zo’n dertig jaar geleden”, zegt zijn toenmalige assistente Yvonne Smit (52). „Een van de eerste keren dat we die act opvoerden was – heel toepasselijk – bij de Houtbeurs in Utrecht.” Bang was Smit niet voor de vervaarlijk ogende cirkelzaag. „Ik ging gewoon liggen, ik vertrouwde Ted. Hij wist wat hij deed.”

Want aan zelfvertrouwen geen gebrek. Smit: „Ted was heel gretig, een tikje eigenwijs ook. Er zat wel ‘een koppie’ op, zal ik maar zeggen.” Behalve een vlotte prater was haar baas een meester in de keuken. „Dankzij hem heb ik spruiten leren eten.”

Op de website van de regionale omroep RTV Rijnmond stroomden vorige week de warme woorden aan het adres van Van Leeuwen binnen. „Een toffe gozer”, schrijft Frans Kuil uit Vlaardingen. Lion was een graag geziene gast op feesten en partijen. Maar: „Wat was je boos op mij toen ik een keer je schaar verwisseld had en de truc met touwtjes niet lukte.” Fer Broeders uit Rotterdam haalt herinneringen op aan hun gezamenlijke schooltijd: „Altijd vol met kattenkwaad, maar met een hart van goud.”

De laatste jaren bestierde Van Leeuwen in Maassluis een winkel in feestartikelen. Namens het bedrijf Magic Promotions trad hij nog geregeld op, onder meer met zijn Table-Magic Act. Na een kort ziekbed overleed hij op 26 juli. Hij was 67 jaar.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad