Citaten

Edwin van der Sar. Foto Bas Czerwinski 03-08-2011, Amsterdam. Afscheidswedstrijd Edwin van der Sar. Foto Bas Czerwinski

„Ik wil geen cynische bromtol zijn, maar zeker ook geen talibankatholiek. Het is te makkelijk om de kerk alleen maar af te kraken. Maar wat een talibankatholiek doet, zich voortdurend aangevallen voelen en van zich afbijten, daar houd ik me verre van. Ik wil de goede dingen laten zien die in naam van de kerk gedaan zijn, de zachte, spirituele kant. Zonder blind te zijn voor wat de kerk misdaan heeft.”

Frank Bosman is onlangs uitgeroepen tot meest spraakmakende theoloog van Nederland, Trouw, 1 augustus.

„Liegen is de smeerolie van de samenleving.”

Filmregisseur Martin Koolhoven, in Ze is van mij (VPRO), 1 augustus.

„U hebt mijn vrienden vermoord, maar niet onze zaak, onze meningen, ons recht om onszelf te uiten. Op straat omhelzen moslimvrouwen willekeurige Noorse vrouwen. Uw doel was om de islam te verdrijven uit Europa, maar u hebt de moslims een dienst bewezen, want u hebt onze gemeenschap sterker gemaakt.”

Ivar Benjamin Ostebo (16), overlevende van de schietpartij op Utøya, in een open brief aan Anders Breivik, De Standaard, 1 augustus.

„Ik ga commentaar geven voor de NOS bij Champions League-wedstrijden. Maar het belangrijkste is dat ik de komende vijf jaren zal gaan uitvinden wat ik echt leuk vind.”

Keeper Edwin van der Sar neemt afscheid van het profvoetbal, Algemeen Dagblad, 4 augustus.

„De strijd gaat tussen enerzijds de gematigden van alle geloven, inclusief gematigde atheïsten, en anderzijds de extremisten van alle geloven, met inbegrip van extreme atheïsten.”

De New Yorkse imam Feisal Abdul Rauf, in LUX: de wereld tien jaar na 9/11 (IKON), 1 augustus.

„Zo restrictief als in China zou ik niet willen zijn. Maar ik zou geen beleid voeren dat probeert het kindertal op te voeren. Geen kinderbijslag, want dat is stimulering van de gezinsomvang. Ook geen kinderopvangtoeslag. Daar kunnen de mensen met kinderen een verzekering voor afsluiten, maar mensen zonder kinderen hoeven er van mij niet aan mee te betalen.”

Nederland is vol, volgens econoom Paul Hartog, de Volkskrant, 1 augustus.

„Het is tijd dat de wereld zegt dat het regime van Assad al zijn legitimiteit verloren heeft. Dat is wat de Syriërs willen – niet meer en niet minder. Dan kan er een open conferentie van alle nationale krachten in Syrië komen, zodat de Syriërs een collectief nationaal alternatief kunnen ontwikkelen, zoals ze dat deden tijdens de eerste Syrische conferentie in 1920. Syrië is een oude beschaving. Het heeft geen externe begeleiding of buitenlandse interventie nodig om zijn toekomst te bepalen als de dictator vertrokken is.”

Ali al-Bayanouni, advocaat en voormalig leider van de Moslimbroederschap in Syrië, The Guardian, 3 augustus.

„De staat Israël wordt geleid door niet-Israëliërs. [...] Ze hebben het openbaar vervoer hervormd, maar ze hebben al in geen jaren in een bus gezeten. Ze hebben het over de woningnood, terwijl de meesten van hen al jaren in luxe appartementen wonen.”

De Israëlische journalist en columnist Gideon Levy, Haaretz, 4 augustus.