China: nieuwe wereldreservemunt is nodig

A man walks past an advertisement promoting China's renminbi (RMB) or yuan ,US dollar and Euro exchange services at money exchange in Hong Kong July 26, 2011. One year after China started an offshore yuan experiment in Hong Kong, the issuance of renminbi-denominated bonds is booming and banks are lining up to sell investors new "CNH" products, but growing pains in the new market may be just beginning. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: BUSINESS) China is de grootste schuldeiser van de Verenigde Staten. Foto Reuters / Tyrone Siu

China veroordeelt het “kortzichtige” politieke gesteggel in de Verenigde Staten over zijn schuldencrisis en zei dat de wereld behoefte heeft aan een stabiele nieuwe reservemunt.

Xinhua, China’s staatspersbureau in een commentaar:

“China, de grootste schuldeiser van de enige supermacht in de wereld, heeft nu het volste recht om van de Verenigde Staten te eisen dat zij hun structurele schulden aan gaan pakken en de veiligheid van Chinese investeringen in de dollar te garanderen.

“Internationaal toezicht op de Amerikaanse dollar moet worden ingesteld en een nieuwe, stabiele mondiale reservevaluta kan ook een optie zijn om een ​​ramp veroorzaakt door een enkel land af te wenden.”

De Verenigde Staten verloren vannacht hun AAA-rating.

Bekende opvatting over nieuwe reservemunt, maar wordt pas nieuws als de Chinese leiders het zeggen

Onze correspondent Oscar Garschagen reageert vanuit China:

“Een nieuwe reservemunt is er natuurlijk niet zomaar. Welke reservemunt zou dat moeten zijn? De Yuan moet eerst vrij verhandelbaar worden. Dus dan zal China eerst moeten beginnen met hervormingen. Daar zijn ze al wel mee bezig, maar wel heel kleinschalig.

Het is een bekende opvatting dat er op termijn een andere reservemunt moet komen. Dat zijn bekende standpunten van Chinese monetaire autoriteiten. Maar het is een theoretische lange termijnoplossing.

De economische commentator van staatspersbureau Xinhua weet hoeveel ruimte hij heeft om dit te zeggen. Het is een signaal dat de Chinezen zich zorgen maken over de zwakke economische groei van de VS. Maar het is geen oplossing voor het Amerikaanse probleem en voor de zorgen over de euro - Europa is de belangrijkste afzetmarkt voor China. Maar het wordt pas nieuws als de Chinese president, de premier, de minister van Financiën, enzovoort, dit zeggen.”

    • Marije Willems