Beleggers op zoek naar veilige havens

Aandelenbeurzen wereldwijd doken zwaar in de min deze week. Beleggers vonden snel hun weg naar veilige alternatieven: in Zwitserland, in Duitsland en in goud.

En toen was er eindelijk weer een klein lichtpuntje. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte gistermiddag bekend dat de werkgelegenheid in de VS iets harder was gestegen dan verwacht. Beleggers reageerden even enthousiast en de AEX kwam kort bóven de 300 punten uit, een psychologische grens. De laatste keer dat AEX onder de 300 punten sloot was in oktober 2009.

Maar al snel daalden de koersen weer. De AEX eindigde gisteren op 296 punten. Daarmee werd een turbulente week afgesloten. Een week waarin beleggers in paniek raakten over de eurocrisis en de mogelijk nieuwe economische recessie.

De werkgelegenheidscijfers van de VS waren wel beter dan verwacht, maar toonden ook dat van echt economisch herstel nog lang geen sprake is. Ja, in juli kwamen er 117.000 banen bij de in de VS, meer dan de 75.000 waarop gerekend was. Maar nog steeds zitten rond de 14 miljoen Amerikanen zonder baan. En de groei van de Amerikaanse economie is volgens analisten nog fragiel Krimp ligt op de loer ligt.

Beleggers zochten daarom deze week massaal naar ‘veilige havens’ – zoals Zwitserland. Beleggers staken blijkbaar zoveel geld in de Zwitserse frank dat de munt een recordniveau bereikte. Hierop zag de Zwitserse centrale bank zich woensdag genoodzaakt de rente te verlagen om zo de kracht van de Zwitserse munt in te perken. De koers van de frank daalde die dag met 2,1 procent ten opzichte van de euro, ruim 1 procent ten opzichte van de dollar. Een hoge koers van de frank is nadelig voor de Zwitserse economie omdat het land zo duurder wordt ten opzichte van andere landen.

Maar een dag later won de Zwitserse frank alweer ten opzichte van de euro en de dollar. Die dag was ook meteen de het hoogtepunt. De euro was die dag nog 1,075 zwitserse frank waard. Een dollar deed toen 0,761 Zwitserse frank. Absolute dieptepunten voor deze twee valuta’s ten opzichte van de munt van het Alpenland.

Beleggers zochten ook een veilig heenkomen in goud. De goudprijs steeg naar deze week even naar ruim 1.680 dollar per troy ounce, 31,3 gram. De prijzen van andere grondstoffen daalden juist. Want minder economische groei betekent minder vraag naar grondstoffen. Zoals naar olie. Die daalde deze week naar 86,88 dollar per vat.

Ook de rente van de Duitse staatsobligaties bleef dalen, vanwege de hogere vraag naar dit solide schuldpapier. De rente op tienjaarsleningen van Duitsland daalde verder naar 2,29 procent. Ook de Amerikaanse obligaties worden door beleggers nog steeds als een degelijke belegging gezien, ondanks de recente onrust over het schuldplafond van de VS. Dat komt volgens analisten omdat beleggers er op kunnen vertrouwen dat de centrale bank van Amerika schuldpapier zal opkopen als de koers onder druk komt te staan. De rente voor staatsleningen met een looptijd van tien jaar daalde gisteren naar 2,46 procent.

    • Tom Kreling