Belager Gouden Koets blijft vastzitten

Erwin L., de 30-jarige man die op Prinsjesdag 2010 een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, blijft voorlopig vastzitten. De uitspraak in de zaak wordt naar verwachting gedaan op 20 september, Prinsjesdag van dit jaar.

L. zit sinds het incident van vorig jaar vast. Hij wordt verdacht van belediging van de koninklijke familie, beschadiging van de Gouden Koets en poging tot zware mishandeling van lakeien die naast de koets liepen.

L. betitelde het gooien van de 625 gram wegende waxinelichthouder eerder als een „symbolische verzetsdaad”. Volgens hem heeft koningin Beatrix geen recht op de troon, omdat zij geen directe nazaat van Willem III zou zijn. Het Openbaar Ministerie eiste aanvankelijk een jaar gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De rechter bepaalde dat hij eerst onderzocht moest worden door het Pieter Baan Centrum.

Het onderzoek van dat centrum is afgerond, maar werd gisteren tijdens een pro-formazitting in de Haagse rechtbank nog niet inhoudelijk besproken. L. wees de onderzoeksresultaten gisteren wel alvast af, net als eerdere onderzoeken van een psychiater en een psycholoog van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP), waar ook het Pieter Baan Centrum onder valt. De twee deskundigen van het NIFP constateerden dat L. aan een „waanstoornis” leidt, hoewel hij nauwelijks meewerkte aan de onderzoeken.

Advocaat Mariëlle van Essen zei tijdens de zitting over haar cliënt: „Hij wordt als een gek weggezet, maar hij had gewoon een baan en voetbalde gewoon. Er wordt nu door het Pieter Baan Centrum gezegd dat hij zijn baan niet meer terugkrijgt. Vind je het gek als je een jaar hebt vastgezeten.” L. zelf is van mening dat alle onderzoeken die tot nu toe naar zijn persoon zijn gedaan „meer dan vierhonderd leugens” bevatten, zei hij gisteren.

Omdat L. en zijn advocaat geen vertrouwen hebben in het Pieter Baan Centrum en het NIFP, willen zij een eigen deskundige horen. De rechter honoreerde dat verzoek. Het gaat om forensisch psycholoog Ernst Ameling, oud-topman van het Pieter Baan Centrum. Zijn rapport wordt binnenkort verwacht. Ameling uitte in De Telegraaf in april 2008 kritiek op het centrum, dat volgens hem slecht werk zou leveren. Het zou volgens Ameling dure, nutteloze rapporten maken over verdachten die weigeren aan het onderzoek mee te werken.

Advocaat Van Essen vreest dat de rechter een „maatregel” oplegt aan L., zoals een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis of tbs. „Als hij tbs krijgt voor dit vergrijp, verlies ik het vertrouwen in het rechtssysteem.”

    • Brian van der Bol