Agent eist schadevergoeding van het slachtoffer

Een agent in Groningen eist duizend euro schadevergoeding van een man die hij in zijn been heeft geschoten. De agent vordert dit bedrag als vergoeding voor immateriële schade omdat hij zich bedreigd heeft gevoeld.

Dat schrijft NRC-redacteur Merel Thie vandaag in NRC Handelsblad.

De man had een pijl en boog op hem en zijn collega’s gericht. Aan één van die pijlen was een mespunt bevestigd.

Het Groningse politiekorps in de onderbouwing van de schadeclaim:

De agent “baalt” ervan “dat hij door verdachte in de positie is gebracht dat hij heeft moeten schieten en dat hij moest kiezen tussen zichzelf en verdachte”.

De advocaat van de Groningse pijl-en-boogschutter, Piet Huisman, noemt de schadeclaim van de agent “een gotspe”:

“Het gebruik van een dienstwapen hoort bij het vak. Agenten zijn daar op getraind.”

Los daarvan noemt de advocaat Piet Huisman claims voor immateriële schade een “groot risico” aangezien “er een persoonlijk belang voor de agent kan ontstaan”. Huisman denkt dat zo’n “troostpremie” een “corrumperend effect” kan hebben.

Sinds enkele jaren stimuleren korpsen agenten om materiële en immateriële schade te verhalen op de veroorzakers ervan, zo schrijft NRC-redacteur Merel Thie. Maar er is geen landelijk overzicht van. Sommige korpsen schieten de schadeclaims voor aan de agenten. Het korps Midden- en West-Brabant geeft jaarlijks bijvoorbeeld tussen de zeven en tienduizend euro aan agenten die een schadeclaim indienen. Zo’n 75 procent daarvan wordt verhaald op verzekeraars of daders.

Lees het achtergrondverhaal over agenten die steeds vaker schade claimen bij daders vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.

    • Marije Willems