Aantrekkelijke lesbo's

DJ Tamara, een van de vrouwen zonder tuinbroek in de kledingkast.
DJ Tamara, een van de vrouwen zonder tuinbroek in de kledingkast.

Allemaal lesbischNed. 3, 22.45 - 23.55 uur

Op het eerste gezicht hebben de vrouwen weinig gemeen: een streng christelijk opgevoede boerendochter. Een uit Marokko gevluchte moslima. Een succesvol fotomodel. Maar in de documentaire Allemaal lesbisch komen hun werelden mooi samen.

De uitzenddatum is goed getimed in het slotweekend van Gay Pride. Vorige maand maakte de politie bovendien bekend dat het aantal geregistreerde gevallen van homogeweld met 54 procent is toegenomen in een jaar tijd.

Vrouwenliefde roept weerstand op. Zo krijgt het fotomodel van haar agent te horen dat zij haar geaardheid beter kan verbergen als zij ooit de catwalks van Milaan en New York op wil. De boerendochter zoekt haar toevlucht in drank en drugs om de eenzaamheid te verdrijven. En de moslima wordt zes maanden opgesloten en mishandeld door haar vader. „Ik ken minstens 200 vrouwen als ik”, zegt zij.

Waarschijnlijk wil regisseur Mildred Roethof (bekend door haar breezerseks in kelderbox-reportage) een jong publiek aanspreken. De vrouwen die zij interviewde zijn aantrekkelijk, jong en succesvol. „Wat een mooie meiden”, zegt een vriend van Big Brother-winnares Bianca tijdens een feestje. „Ja, mooi hè”, antwoordt zij. „En allemaal lesbisch.” Roethof doet haar best het cliché van de lesbo met tuinbroek te doorbreken.

Boeiend is het interview met Saskia Wieringa, directeur van een instituut voor vrouwengeschiedenis. „Het is een misvatting dat homofoob geweld iets van migranten is”, zegt zij. „Eind jaren zeventig werd ik al met stokken geslagen en met stenen bekogeld omdat ik van vrouwen houd.”

Danielle Pinedo