Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

38 doden bij neergehaalde NAVO-helikopter door Talibaan

In het oosten van Afghanistan is een NAVO-helikopter neergestort. Daarbij zijn 38 mensen omgekomen, zo meldt The New York Times.

Onder de doden zijn 31 Amerikaanse NAVO-militairen en 7 Afghaanse militairen. Volgens ABC News zijn er 25 SEAL’s (speciale eenheid) onder de slachtoffers. Het gaat om een van de dodelijkste incidenten in de geschiedenis van de NAVO in tien jaar oorlog.

De helikopter werd geraakt door een raketaangedreven granaat in de Tangi vallei, in de provincie Wardak ten westen van Kabul. Talibaanstrijders hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. The Washington Post meldt dat het toestel een noodlanding probeerde te maken.

Een woordvoerder van de Taliban, Zabiullah Mujaheed, zei dat opstandelingen de helikopter gisteravond rond 11 uur hebben neergeschoten.

“Volgens de laatste verslagen vanaf de plek van het ongeval zijn er nog steeds Amerikanen bezig met het zoeken naar lichamen en stukken van de helikopter”, aldus Mujaheed.

Bekend is dat de Amerikanen in dit gebied het merendeel van de werkzaamheden uitvoeren.

Ook zijn er vannacht bij een NAVO-luchtaanval in het zuiden van Afghanistan acht burgers omgekomen.