Woningtekort: Israël bouwt 900 nieuwe huizen in bezet gebied

De Israëlische regering heeft definitieve toestemming gegeven voor de bouw van 900 nieuwe huizen in de nederzetting Har Homa op de bezette Westelijke Jordaanoever. De regering verdedigt de bouw met het argument dat het helpt om het woningtekort op te lossen.

Maar Israëlische vredesactivisten vinden dat de regering wel op een cynische manier misbruik maakt van het woningtekort. Het tekort heeft geleid tot een scherpe stijging van de woonlasten en toenemende straatprotesten. In het hele land hebben demonstranten tentenkampen opgezet, betogingen in Tel Aviv en Jeruzalem trokken tienduizenden mensen en voor dit weekend zijn nieuwe protesten gepland tegen de stijgende kosten voor levensonderhoud.

De betogers onthielden zich tot nu toe van politieke stellingname om zoveel mogelijk steun te verwerven voor hun zaak – maar dat wordt steeds moeilijker. In een interview met de grote krant Ma’ariv zei Haim Ramon, een voormalige minister en nu een vooraanstaand lid van de oppositiepartij Kadima, dat de Israëlische middenklasse het moeilijk heeft, terwijl op de Westelijke Jordaanoever „de regering huizen, transport en infrastructuur subsidieert”. „De regering geeft daar per hoofd twee keer zoveel als het nationale gemiddelde”, zei Ramon. „Als de regering de rest van Israël had behandeld op de manier waarop ze de kolonisten behandelt, zouden er nu geen protesten zijn.”

De rechtse regering van premier Netanyahu reageert ambivalent. Aan de ene kant moet ze de verontwaardiging van de middenklasse serieus nemen, maar aan de andere kant vreest ze dat de linkse oppositie de protesten gebruikt voor politiek gewin.

Har Homa is met ruim 9.000 mensen de grootste en meest omstreden joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Volgens het internationale recht is Har Homa bezet Palestijns gebied. De uitbreiding van Har Homa zal de Palestijnse stad Bethlehem afsnijden van andere Arabische gebieden. De aanhoudende bouw in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever verhindert een hervatting van het vredesproces. (BBC, AP)