Weigerambtenaren in Groningen moeten weg

Homobelangenorganisatie COC wees Groningen er onlangs op dat de ambtenaren nog in dienst waren.

De gemeente Groningen verlengt het tijdelijke contract van drie buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand niet. Reden is de weigering van de drie om homoseksuele en lesbische paren in de echt te verbinden. Het contract van de drie loopt af in maart 2014.

Nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente moeten sinds 2009 bereid zijn om alle huwelijken te sluiten. Het contract met bestaande buitengewoon ambtenaren kon echter niet zomaar worden opgezegd. Toen is al afgesproken dat de contracten van ambtenaren die homoseksuele en lesbische paren weigeren te trouwen niet zouden worden verlengd. De zaak kwam vorige maand weer aan het rollen door Roze Zaterdag, die dit jaar in Groningen werd gehouden. Homo- en lesbokoppels die elkaar de afgelopen tien jaar het ja-woord hadden gegeven, hebben die dag opnieuw hun trouwgelofte uitgesproken. Homobelangenorganisatie COC greep de gelegenheid aan om Groningen erop te wijzen dat de gemeente nog steeds weigerambtenaren in dienst had.

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze toestaan dat hun buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand niet alle huwelijken willen voltrekken. Het huidige kabinet wil daar geen verandering in brengen. Dat is tegen het zere been van het COC. Tijdens de Amsterdam Gay Pride deze week voert de organisatie actie.

GroenLinks-Kamerlid Van Gent reageert verheugd op de stap van Groningen. ‘Goed zo, Groningen! Nu nog in de rest van het land!’, schreef ze op Twitter. Haar collega Dijkgraaf van de SGP vindt de campagne van het COC „ergerlijk”. ‘COC wil een niet-bestaand probleem oplossen’, twitterde hij. (Novum)