Weer

Niet alleen in Nederland verloopt de zomer verre van zomers, ook verder zuidelijk, in Frankrijk, Noord-Spanje, Noord-Italië en de Alpen is het tot nog toe vaak wisselvallig en relatief koel.

Oorzaak hiervan is de ligging van de straalstroom. Die bepaalt de trekrichting van de lagedrukgebieden, met ten noorden van de stroom de koelere lucht en ten zuiden de warme lucht. De komende periode trekken lagedrukgebieden dan ook vanuit het westen Europa binnen, met koelere lucht en regen.

Uiteraard ontspringt ook Nederland deze dans niet: een storing met buiige regen trekt vanavond het zuiden van Nederland binnen. Ten noorden van de rivieren is het meest droog met opklaringen. Het koelt af naar 14 graden.

Tegen de ochtend wordt het even droog in het zuiden, maar na een korte adempauze volgen vanuit het zuiden opnieuw buien in de ochtend, mogelijk met onweer. In de loop van de ochtend trekken ze verder het land binnen, om in de middag ook in Groningen uit te komen. Het wordt 19 tot 21 graden bij een meest matige zuidenwind.

De rest van de week is het wisselvallig en koel met 18 graden. Zondag is het als enige dag meest droog, met geregeld zon.