Waxinelichtwerper blijft nog zeker een maand vastzitten

Beatrix en Willem-Alexander in de Gouden Koets op Prinsjesdag vorig jaar, vlak voordat de koets met een waxinelichthouder werd bekogeld. Foto screenshot YouTube

De 30-jarige man die op Prinsjesdag een glazen waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide blijft nog tot in ieder geval 6 september vastzitten. Dat is vandaag besloten tijdens een zogeheten pro-formazitting van de rechtbank in Den Haag.

Op 6 september wordt de zaak van Erwin L. inhoudelijk behandeld, meldt persbureau Novum. Dan worden onder anderen twee deskundigen gehoord over het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar de man psychisch is onderzocht.

Erwin L. zit sinds 21 september vast. Die dag gooide hij een waxinelichthouder naar de voorbijrijdende Gouden Koets, waarin koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten.

De 30-jarige L. wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van de lakeien die naast de Gouden Koets liepen, vernieling van de koets en belediging van de koningin, Willem-Alexander en Máxima. Daarnaast is de man uit Lichtenvoorde bedreiging van twee mensen ten laste gelegd. Deze bedreigingen staan los van de incidenten op afgelopen Prinsjesdag.

Het OM eiste begin dit jaar een jaar gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis tegen L. Justitie stelde toen dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is op basis van conclusies van een psycholoog en een psychiater die hem eerder onderzochten. De rechtbank in Den Haag oordeelde daarop echter in een tussenvonnis dat L. nader psychisch moest worden onderzocht en stuurde hem ter observatie naar het PBC.

http://www.youtube.com/watch?v=IlJ7S0xZadg