Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Wat bepaalt een transferbedrag?

Erg ingewikkeld, zegt spelersmakelaar Rob Jansen: „Het is niet even uitleggen hoe je een banaan snijdt.”

We doen toch een poging. Uit statistisch onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar 93 binnenlandse transfers blijkt dat de positie op het veld en het aantal doelpunten een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van een transferbedrag. Spitsen en aanvallende middenvelders zijn stukken duurder dan verdedigers of keepers.

„Een transferbedrag hangt samen met sterrenstatus”, aldus hoogleraar sporteconomie Ruud Koning. Ofwel: onze hersenen onthouden vooral wie de assist gaf en wie het doelpunt maakte. Spitsen doen het beter bij het publiek en vertegenwoordigen zo een hogere marktwaarde. Zo kan het gebeuren dat voormalig Ajax-keeper Maarten Stekelenburg voor 7 miljoen euro dit seizoen naar AS Roma vertrok. Collega-spits Luís Suarez vertrok in januari van dit jaar nog voor 25 miljoen euro naar Liverpool.

Naast, uiteraard, kwaliteit (hoe beter een speler, hoe duurder), contractduur (hoe korter het nog lopende contract, hoe goedkoper de speler) speelt ook de grootte van de club een rol: hoe groter de club, des te meer er moet worden betaald. Ook een plek in het nationale elftal kan de transferwaarde van een speler verhogen.