Waarom wordt er weer gekocht?

Financiële crisis of niet. Clubs in het betaald voetbal zullen zich er nooit door laten weerhouden de transfermarkt op te gaan. Het spel van het aantrekken en verkopen van voetballers is een ritueel waar clubleidingen, trainers, spelers, scouts, makelaars en fans eenvoudigweg niet zonder kunnen. Nieuwe spelers betekent altijd weer nieuwe hoop.

Neem PSV. De club raakte door het mislopen van de lucratieve Champions League zo zwaar in de financiële problemen, dat de club een overlevingsplan in elkaar moest timmeren. Door de hulp van de gemeente Eindhoven, die de grond van het stadion en het trainingscomplex overnam, kreeg PSV weer de beschikking over vele miljoenen euro’s.

Voor PSV was het allerminst reden pas op de plaats te maken. Sterker nog: de clubleiding maakte van de gelegenheid gebruik de selectie te verversen. Balázs Dzsudzsák en Francisco Rodriguez werden voor meer dan 16 miljoen euro verkocht. Dat geld werd niet gebruikt om de schulden versneld af te lossen. Kevin Strootman, Dries Mertens en Georginio Wijnaldum werden voor 18,5 miljoen euro gekocht.

De buitenwacht verbaasde zich. De supporters van PSV niet. Die zijn de financiële zorgen al vergeten en koesteren weer de hoop op een nieuwe landstitel. Er is namelijk geen betere remedie tegen een financiële crisis dan kampioen worden en Champions League spelen. Dat er maar één club de titel kan winnen is een zorg voor later.