VN: Shell vervuilde 'massaal' in Nigeria

De Verenigde Naties roepen de Nigeriaanse overheid en de lokale olie-industrie op 1 miljard dollar te reserveren voor het ecologisch herstel van Ogoniland. Deze regio ten zuidoosten van de Niger Delta is zwaar verontreinigd door olievervuiling. Dat blijkt uit een kritisch rapport dat gisteren werd gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt dat het nog minstens 25 tot 30 jaar zal duren vooraleer alle sporen van de grootschalige olieverontreiniging zullen zijn uitgewist. Het rapport stelt dat Shell en andere olieconcerns al een halve eeuw een gebied van duizend vierkante kilometer systematisch hebben vervuild, met verwoestende gevolgen voor de menselijke gezondheid en natuur.

„De oliewinning is een belangrijke sector in de Nigeriaanse economie geweest in de afgelopen vijftig jaar, maar veel Nigerianen hebben daarvoor een hoge prijs betaald”, aldus Achim Steiner, ondersecretaris-generaal van de VN. Hij stelt dat het rapport niet alleen een „tragische erfenis” aan het licht brengt maar ook een blauwdruk levert voor de wijze waarop olieconcerns en de lokale publieke autoriteiten op een „meer verantwoordelijke manier” in Afrika actief kunnen zijn.

In milieu- en bedrijfskringen werd lange tijd reikhalzend uitgekeken naar het VN-rapport over de olievervuiling in Nigeria. Eerdere berichten dat Shell vrijgepleit zou worden van zijn verantwoordelijkheid voor massale olievervuiling in de Niger Delta, bleken ongegrond. Het rapport is uiterst kritisch over de activiteiten van Shell in Ogoniland en noemt de procedures die de Brits-Nederlandse oliemaatschappij daarbij hanteerde „ondermaats” en „ineffectief”.

Shell heeft zijn oliewinning in het gebied in 1993 stopgezet. Maar desondanks stelden de onderzoekers diverse lekkages vast bij de oude installaties van het olieconcern die verontreiniging bleven veroorzaken en dit „met een alarmerende regelmaat”. Op sommige plaatsen vormen zij een acuut gevaar voor de publieke gezondheid.

Shell erkende gisteren in een procedure voor de Britse rechter schuld voor twee grote olielekken in de regio in 2008. Daarover wordt een schikking onderhandeld. Milieudefensie noemt het rapport „onthutsend” en roept Shell op miljarden te reserveren voor de schoonmaak.

Shell en het VN-rapport: pagina 23