Vierde vluchtelingenkamp Ethiopië geopend voor Somalische vluchtelingen

Caption: Newly arrived Somali refugees enter the Ifo refugee camp in Dadaab on foot, near the Kenya-Somalia border August 3, 2011. The famine gripping parts of southern Somalia has spread to three new areas of the country, with the entire south likely to be declared a famine zone within the next six weeks, the United Nations said on Wednesday. REUTERS/Daud Yussuf (KENYA - Tags: SOCIETY DISASTER IMAGES OF THE DAY) Somalische vluchtelingen arriveren bij het Ifo-vluchtelingenkamp bij de Keniaanse grens. Foto Reuters / Daud Yussuf

Ethiopië heeft een vierde vluchtelingenkamp geopend om vijftienduizend Somaliërs op te vangen die naar het land gevlucht zijn vanwege de hongersnood die veroorzaakt wordt door de extreme droogte in de regio.

Volgens een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is het centrum waar de vluchtelingen op dit moment verblijven in het oosten van Ethiopië te klein. Hulpverleners hebben onder de Somaliërs al een uitbraak van mazelen geconstateerd die al tientallen levens heeft gekost.

Somalië heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat aan Al-Qaeda-gerelateerde militanten het voor het zeggen hebben in veel van de meest wanhopige gebieden in het land. Daarnaast breidt door de schaarsheid van levensmiddelen de hongersnood uit.

Woensdag riepen de VN de hongersnood uit in nog eens drie nieuwe regio’s in Somalië. Ook in een vluchtelingenkamp in de hoofdstad Mogadishu geldt nu een voedseltekort. Daarnaast is in Middle Shabelle en Afgoye acute ondervoeding en een dermate hoog sterftecijfer vastgesteld, wat het aantal regio’s met hongersnood op vijf brengt. Vorige maand zei de VN dat twee regio’s in Somalië kampten met hongersnood. Naar schatting zijn heeft de hongersnood in de Hoorn van Afrika al tienduizenden levens gekost.

    • Hans Klis