Verkeersbeesten op een rotonde

Op een rotonde in Leiden, niet ver van museum Naturalis, zijn drie vreemde wilde beesten opgedoken. Hun soortnaam: Trafficosaurus luminoso. Ze lijken op zebra’s, op giraffen, op dino’s, en ook op stoplichten, richtingborden en lantaarnpalen. Het ene beest staat rechtop, met gebogen voorpoten, een lange nek omlaag en kop omhoog. Het andere ligt languit en lui in het gras. Het derde dartelt eromheen. Vader, moeder en hun jong?

Overal in Nederland duikt ‘rotondekunst’ op. Maar deze kunst wil méér uitlokken dan alleen de reactie „leuk” van voorbijgangers. Kunstenaar Merijn Tinga (1972), de maker van de ‘verkeerslichtbeesten’, ziet zijn schepping als een daad van creatieve actie. Welbewust doet hij niet mee aan protesten tegen cultuurbezuinigingen. „Dóé iets, denk ik dan.”

Tinga heeft zijn objecten zonder overleg of toestemming op de rotonde geplaatst. Via sociale media als Facebook en Twitter vraagt hij reacties van het publiek. Moeten de beesten blijven? Omstreeks duizend reacties zijn inmiddels binnengekomen: voor 95 procent ja.

Zo zou dat in de toekomst moeten gaan, vindt Tinga. Beeldend kunstenaars moeten hun werk eerst tijdelijk in de openbare ruimte kunnen plaatsen, waarna het publiek kan reageren en overheid of geldschieters vervolgens kunnen beslissen of het werk een permanente plek krijgt. „Kunst- en schoonheidscommissies kunnen verdwijnen. Dat zal een forse bezuiniging opleveren.”

Tinga heeft de Leidse cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan gevraagd de verlichting van het werk tijdelijk aan te sluiten. Dat is niet gebeurd. Maar evenmin is het ‘illegaal’ geplaatste werk verwijderd. Voor of tegen de Trafficosaurus luminoso stemmen, kan nog tot 1 september. Via het trefwoord Trafficosaurus zijn filmpjes op YouTube te vinden.

Frits Abrahams is met vakantie. Maandag hervat hij zijn rubriek.

    • Gijsbert van Es