Uitgelicht

Film

Almost Famous (Cameron Crowe, 2000, VS). Regisseur/scenarist Crowe verfilmde zijn eigen jeugdgeschiedenis als jongste redacteur van muziekblad Rolling Stone in het begin van de jaren zeventig als een sprookje en als een even liefdevolle als scherpe analyse van de popmuziekindustrie. Met Billy Crudup, Frances McDormand en Kate Hudson.RTL8, 20.30-23.00u.

Calendar Girls (Nigel Cole, 2003, Engeland/VS). Zeer Britse komedie is vrouwelijke tegenhanger van The Full Monty en waar gebeurd: in 1999 poseerden twaalf bijna-zestigers van een lokale vrouwenvereniging in Yorkshire naakt voor een liefdadigheidskalender. Kalender werd internationaal succesnummer. Met Helen Mirren, Julie Walters. Eén, 21.15-23.00u.

Jamón, jamón (Bigas Luna, 1992, Spanje). Catalaanse schrijver-regisseur Luna maakte een zwarte komedie over Spaans machismo, calorierijk voedsel, onderbroeken en de koortsachtige hunkering van zes personages naar (seksuele) bevrediging. Film zou in metaforische zin over Spanje en ‘Europees imperialisme’ gaan. Met o.a. Penélope Cruz en Javier Bardem.Canvas, 22.50-00.25u.

Get Rich or Die Tryin’ (Jim Sheridan, 2005, VS). In de bioscopen destijds geflopte biopic over gangsta-rapper 50 Cent, gemaakt door de regisseur van In the Name of the Father en Bloody Sunday. Van het levensverhaal van Curtis Hanson, die hier zichzelf speelt, maakte de regisseur een formulefilm over geweld en drugs met een crack dealende hoofdpersoon die zich dankzij zijn muziek aan de armoede ontworstelt. SBS6, 00.00-02.10u.

Informatief

Flüsse der Welt: Colorado, der Fluss der Gesteine. Zevendelige reeks over spectaculaire rivieren en de mensen die er aan wonen en werken. In dit eerste deel wordt de Colorado (ook wel bekend als Red River) gevolgd van zijn oorsprong in de Rocky Mountains via Monument Valley, de Grand Canyon, Lake Mead en de Hoover Dam, tot de monding in de Golf van Californië – voor zover er dan nog water door de bedding stroomt, want dat is dan al door talloze irrigatiekanalen en de drinkwatervoorziening van bijvoorbeeld Las Vegas, opgesoupeerd. Arte, 19.30-20.15u.

Terzake: het nieuwe zware banditisme. In de banlieue van grote Franse steden als Parijs en Lyon doet een nieuw soort criminelen zijn intrede: jonge, brutale en zeer gewelddadige jongens die het bankroven en dealen overnemen van de oudere garde en bij hun activiteiten buitensporig veel geweld gebruiken. Canvas, 20.00-20.45u.

Das Geheimnis der Wolken. Een groep wetenschappers rond de Deense fysicus Henrik Svensmark twijfelt aan de hoofdoorzaak van de opwarming der aarde. Niet alleen de CO2-uitstoot zou daarvoor verantwoordelijk zijn, maar een samenspel van magnetische zonneactiviteit, kosmische straling en wolkenvorming, kortom: een natuurlijke oorzaak zoals die zich in de afgelopen honderden miljoenen jaren op Aarde zo vaak heeft voorgedaan. Arte, 21.45-22.40u.

Amusement

Deadwood: the whores can come. Westernserie over de beginjaren van het stadje Deadwood in South Dakota. De pogingen van vertegenwoordiger Jarry worden bemoeilijkt door Bullock en Blazanovs telegraaf staat roodgloeiend door de vele berichten naar en uit Yankton. Swearengen gebruikt de dood van William als middel om een onenigheid tussen Wu en Lee tijdelijk op te lossen en om zijn eigen relatie met de delegatie van Hearst te verbeteren.Canvas, 22.05-22.50u.

Sport

Atletiek: London Grand Prix. Rechtstreeks verslag van de twaalfde van de veertien Diamond League-wedstrijden van dit seizoen. Onder de deelnemers Asafa Powell, dit jaar de snelste man op de 100 meter (heats om 19.35 en 19.45u, finale om 20.49u) en wereldkampioen hink-stap-springen Phillips Idowu. De uitzending wordt gepresenteerd door o.a. Colin Jackson en Denise Lewis. BBC 2, 19.30-22.30u.

Radio

Zomeravondconcert: Mahler 2. Rechtstreekse uitzending uit de Royal Albert Hall. Gustavo Dudamel dirigeert het Simón Bolivar Symphony Orchestra en het National Youth Choir of Great Britain in de Tweede Symfonie van Gustav Mahler. Solisten: Miah Persson, sopraan en Anna Larsson, mezzosopraan. Wordt gevolgd door opnamen van het Fine Arts Quartet, gemaakt op het Finse Naantali Music Festival in juni van dit jaar.Radio 4, 20.02-23.00u.

Radio 6 live: Kurt Rosenwinkel Trio. Opnamen van het concert van het trio van de Amerikaanse gitarist, gemaakt op 27 september 2008 in De Doelen tijdens festival Jazz International in Rotterdam. Ook muziek van het Belgische Jef Neve Trio en van de cd Dairy Tales van de Nederlandse band Talking Cows.Radio 6, 23.02-01.00u.