Thais parlement kiest Yingluck als eerste vrouwelijke premier

Premier Yingluck Shinawatra nadat ze verkozen is door het parlement in Bangkok. Foto Reuters / Sukree Sukplang Premier Yingluck Shinawatra nadat ze verkozen is door het parlement in Bangkok. Foto Reuters / Sukree Sukplang

Het parlement van Thailand heeft Yingluck Shinawatra gekozen als eerste vrouwelijke premier van het land. In een op tv uitgezonden stemming kreeg ze de steun van meer dan de helft van de parlementariërs, zo meldt persbureau Reuters.

Bij de verkiezingen begin vorige maand haalde haar partij, Puea Thai, 265 zetels; een absolute meerderheid in het parlement. De Democratische Partij van Abhisit bleef steken op 159.

De 44-jarige zakenvrouw won de 251 stemmen die nodig zijn om in de voetsporen te treden van haar broer, Thaksin Shinawatra, de in 2006 verdreven miljardair die werd afgezet door een militaire coup.

Yingluck, wier politieke carrière pas elf weken geleden begon, moet nu op goedkeuring wachten van koning Bhumibol Adulyadejl. Dit gebeurt op zijn vroegst vanavond. Daarna kan ze pas officieel aan de slag in haar nieuwe functie.

Puea Thai heeft een coalitie met vijf andere partijen. Samen hebben ze 300 van de 500 zetels.

Onze correspondent Elske Schouten over de verkiezing van Yingluck:

“Een marionet van Thaksin bleek bij de verkiezingen precies wat de Thaise kiezers willen. Via zijn zus keert Thaksin zo opnieuw terug naar het centrum van de Thaise macht. En dat nadat hij in 2006 door een staatsgreep werd afgezet, twee eerdere incarnaties van zijn partij zijn verboden, hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor corruptie en hij sinds drie jaar in zelf verkozen ballingschap in Dubai woont.

Zijn populistische beleid van goedkope gezondheidszorg, kleine leningen en een zero tolerance drugsbeleid blijkt onverminderd populair. Hij en zijn medestanders hebben alle vier de verkiezingen in het nieuwe millennium ruim gewonnen.

De grote overwinningsmarge van Yingluck geeft hoop dat het voorlopig is afgelopen met de straatprotesten die Thailand al een aantal jaren teisteren. Vorig jaar bereikten die een dieptepunt, toen tienduizenden medestanders van Thaksin in rode shirts het commercieel centrum van Bangkok bezetten. Het leger greep in en 92 mensen kwamen om.” - Elske Schouten, correspondent Zuid-Azië NRC

    • Marije Willems