Terrorist Breivik haalde deze man 111 keer aan in zijn manifest

Screenshot van het interview met Peder Jensen, Fjordman, op de website van de Noorse krant Verdengs Gan

De tot nu toe anoniem gebleven blogger Fjordman, die 111 keer aangehaald wordt in het manifest van de Noorse politieke terrorist Anders Behring Breivik, heet Peder Jensen. In een exclusief interview met de Noorse krant Verdengs Gang wil hij zijn naam zuiveren: “ik wil niet geassocieerd worden met Breivik en zijn verschrikkelijke daden”.

Jensen (36) heeft een master in Cultuur & Technologie aan de universiteit van Oslo en hij studeerde ook Arabisch aan de universiteit van Bergen. Hij geeft het interview naar eigen zeggen om duidelijkheid te scheppen en andere media voor te zijn die ongetwijfeld uiteindelijk zijn naam zouden onthullen.

In zijn blogs beschreef Jensen onder andere dat Nederland een totalitaire staat aan het worden is, door de immigratie van moslims. Ook zouden Nederlandse media een negatief beeld schetsen van Wilders, die door Jensen bewonderd wordt. Breivik nam uitgebreid hoofdstukken van hem op in zijn manifest en schaarde zich schijnbaar achter diens ideeën. Tussen 2009 en 2010 zocht Breivik meerdere malen contact met Jensen en wilde hem graag ontmoeten. Jensen hield de boot af, hij vond Breivik niet interessant genoeg.

“Ik weet niet waarom hij me wilde ontmoeten, maar ik heb zijn verzoek afgewezen. Niet vanwege zijn extreme ideeën, maar omdat hij me niet interessant leek - hij leek op een stofzuigerverkoper.”

In het interview laat Jensen weten dat hij na de aanslagen van Breivik nooit meer zal bloggen onder zijn alias Fjordman. Gisteren confisqueerde de Noorse politie bij een huiszoeking de computer van Jensen. Ze zullen niets vinden wat hem verbindt aan de aanslagen waarbij 77 mensen omkwamen, zegt Jensen:

“De politie zal niks op mijn computer vinden met betrekking tot criminele activiteiten of Breivik”

Jensen geeft aan dat hij onderduikt, nu zijn naam bekend is en hij een verklaring heeft afgelegd bij de politie.

    • Hans Klis