Tangetje zoekt werk

Andersom kan ook. Dat men gereedschap maakt en dan kijkt waar het geschikt voor is. Een Amerikaans keukentangetje is zo een twijfelgeval. Er bestaat een tangetje dat eender werkt maar bedoeld is om suikerklontjes op te pakken. Dat kan dit rode papegaaivisvormige tangetje niet. Te smal bekje. Hij kan wel klein snoep oppakken, Wybertjes en Fishermen’s Friends, zodat je niet met je vieze vingers in het doosje of het zakje moet. En hij is volmaakt bij het kralen rijgen. Als de kralen door elkaar in een bakje liggen en moeilijk precies de kraal te pakken is die de collierkunstenaar nodig heeft. Het tangetje pakt de uitverkoren kraal feilloos op.

Maar het kreeg aardbeien toegewezen. In de staart van de rode vis zit een groene knop. De vinnen van de staart rusten op wijs- en middelvinger, de duim drukt de knop in zoals bij de spuit van de dokter, de vierdelige bek van de vis gaat open en kan iets pakken wat wordt vastgehouden als de duim de knop loslaat.

Weer een stuk gereedschap van Chef’n. Eerder werd op deze plek een pureeknijper van het Amerikaanse merk besproken die 65 procent lichter knijpt. Of hij dat ook werkelijk doet was de vraag, die inmiddels per e-mail beantwoord werd door een werktuigbouwkundig ingenieur.

Hij schrijft: ‘Voor zover ik dat op de vrij onduidelijk afgedrukte foto kan meten, zijn de overbrengingsverhoudingen ongeveer 1 op 3, de geclaimde krachtbesparing van 65 procent klopt.’

Chef’n heeft de pureeknijper dus wezenlijk verbeterd, al meent de ingenieur dat een zestig jaar oude pureeknijper van zijn grootmoeder praktischer is. Hij doet er een foto bij. Ik heb er zelf zo een, die nogal knoeit en pureesliertjes horizontaal de keuken in kan slingeren. Maar ik zal nieuwe proeven doen. Mogelijk kunnen we nog voor de feestdagen de allerbeste knijper aanwijzen.

Of het aardbeienkroonpaktangetje een concurrent heeft is me niet bekend. Ik wist niet beter dan dat je het kroontje er met eigen vinger en duim afpakte en heb het nooit als lastig karwei ervaren. Alleen bij overrijpe aardbeien kan het misgaan. Terwijl de ene hand aan het kroontje trekt, houdt de andere de aardbei vast. Is hij zacht dan wordt hij geplet. En dat is nou precies ook mis aan het ontwerp van het tangetje. Je heb er nog steeds twee handen bij nodig en de vasthoudhand kan nog altijd aardbeien stuk knijpen. Maar erger; de bek van het tangetje laat zich het kroontje makkelijk ontglippen. Alleen door het tangetje met de kroon in het bekje, maar ook nog stevig vast in de aardbei, een kwart slag te draaien, laat het kroontje los.

Maar fantastisch speelgoed (7,50 euro). Kinderen kunnen er spelenderwijs werktuigbouwkundige van worden.

    • Wouter Klootwijk