Schuldeisers Borsato krijgen geen geld terug

Het totale boedeltekort is inmiddels opgelopen tot 13,7 miljoen euro voor The Entertainment Group.

Het is „zo goed als uitgesloten” dat de gewone schuldeisers in het faillissement van The Entertainment Group van zanger Marco Borsato iets van hun vorderingen zullen terugzien.

Dat schrijft curator Jan Padberg in een gisteren verschenen faillissementsverslag rond de groep bedrijven die in het najaar van 2009 failliet ging. Borsato was medeoprichter en bezat bijna een kwart van de aandelen. Volgens het zevende curatorenverslag is het totale boedeltekort inmiddels opgelopen tot 13,7 miljoen euro voor de acht failliete vennootschappen van The Entertainment Group (TEG), en nog eens 2,6 miljoen voor de gelieerde bedrijven uit de TA Groep.

TEG was het grootste productiebureau van Nederlandse artiesten, met op het hoogtepunt zo’n 150 medewerkers. Muzikanten als Guus Meeuwis, Ilse de Lange en Borsato zelf stonden er onder contract. Het bedrijf organiseerde ook de jaarlijkse concertreeks Symphonica in Rosso in voetbalstadion Gelredome. Naast Borsato waren ook oud-Ajax directeur Rik van den Boog en voormalig Veronica-directeur Unico Glorie grootaandeelhouders.

De zogenaamde preferente crediteuren (de Belastingdienst en het UWV), die bij een uitkering vooraan in de rij staan, kunnen volgens de curator nog wel iets tegemoet zien. Zij hebben voor beide faillissementen ruim 3,3 miljoen aan vorderingen ingediend. Er staat een kleine 1,4 miljoen euro op de faillissementsrekening van beide bedrijven.

Daarnaast verwacht curator Padberg nog terugbetalingen door de door hem aansprakelijk gestelde bestuurders en managers. In een civiele procedure tegen voormalig directeur Leo Weijzig heeft de rechtbank in Zwolle eind mei in een tussenvonnis „de belangrijkste vorderingen” toegewezen. Volgens Padberg gaat dat om ruim 300.000 euro. (NRC)