Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Rome 2

Het is wel grappig dat uw recensent schrijft over ‘fouten’ en ‘foutjes’ in het werk van Robert Hughes (Boeken, 22-07-11), en daarbij verderop in zijn tekst zelf een hardnekkige misverstand herhaalt: keizer Constantijn heeft het christendom nooit tot staatsgodsdienst verklaard. Hij heeft met het Edict van Milaan uit 313 volledige godsdienstvrijheid ingevoerd, en daaronder viel uiteraard ook het christendom. Staatsgodsdienst wordt het christendom pas onder keizer Theodosius (en dan ook nog in fasen), circa 70 jaar later.

Johan Schenk