Rechter Kiev gelast arrestatie oud-premier Timosjenko

De Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko bij het begin van haar proces in juni. Foto AFP / Sergei Supinsky

In de rechtbank in Kiev is de Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko gearresteerd. Dat meldt persbureau Reuters.

De rechtbank voldoet daarmee aan het verzoek van het Openbaar Ministerie om Timosjenko tijdens haar proces in tijdelijke hechtenis te nemen. De oud-premier wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland.

Nadat de rechter zijn beslissing uitte, werd de ex-premier door ongeveer 30 politieagenten de rechtzaal uitgeleid. Oekraïense parlementsleden die Timosjenko steunen scandeerden “Schaam je!” en “Julia! Julia!”, aldus Russia Today.

Timosjenko vindt aanklacht een “farce”

Vorige maand begon het proces tegen Timosjenko (50). Zij werd premier nadat zij in 2004 een der gangmakers en gezichten was in de Oranje Revolutie. Eind jaren negentig verwierf zij grote rijkdom als eigenaar van een bedrijf dat Russisch gas kocht en verkocht. Destijds kreeg zij als bijnaam ‘de gasprinses’. Sinds 1997 is zij ook actief in de politiek.

In 2010 verloor zij in de presidentsverkiezingen tegen haar grote rivaal, president Viktor Janoekovitsj. Sindsdien is zij er niet geslaagd om de oppositie rond zich te verenigen. Voor het begin van haar proces vanmorgen in Kiev hadden duizenden aanhangers zich verzameld in het centrum van de stad. Woordvoerders van haar beweging spreken van een politiek proces.

Voor de rechter zei Timosjenko vorige maand dat de aanklacht “een farce” is en de rechter “een marionet” van president Janoekovitsj. Timosjenko bracht de afgelopen tijd deels door onder huisarrest. Als zij schuldig bevonden wordt, kan zij veroordeeld worden tot tien jaar gevangenisstraf. In 2001 zat zij al eens een maand vast op beschuldiging van malversaties met gas.

    • Lex Boon