Rauwe, grimy muziek inspireert

Er zijn weer honderden kunstenaars afgestudeerd.

Een korte serie laat de hoogtepunten zien. Vandaag Walker Pachler uit Groningen.

Blauwig verlichte portretten met een soort ingewikkelde ronde kluisdeur van Walker Pachler.

Drie portretten naast elkaar waarvan de kracht ontembaar uit de metalen lijsten barst. Drie jongemannen met airbrush hard realistisch weergegeven tegen een achtergrond van muurtegels, en alle drie op een techno-achtige manier vervormd. De een heeft een soort ingewikkelde ronde kluisdeur op zijn strottenhoofd geïmplanteerd gekregen, de middelste heeft dat kluispatroon als een kristallen hindoestip op zijn voorhoofd. Bij de derde scheidt het zijn hoofd van zijn lichaam. Zijn haar bestaat uit wormige koraalvingers. Alle drie zijn blauwig verlicht als bij een autopsie. Van dichtbij zie je dat over de airbrush bij het haar op kin en wangen accenten zijn gezet met een kwastje. „Omdat je dan toch een wat hardere structuur kan aanzetten”, zegt Walker Pachler (23). „Een haartje is gewoon strak.”

Pachler, die deze zomer afstudeerde aan de Groningse kunstacademie Minerva, bereikt hetzelfde, wat surreële realisme, niet alleen met de gladde airbrushtechniek maar ook gewoon met houtskool op papier. Dat was te zien in een 1,5 bij 1,5 meter groot zelfportret met gesloten ogen op zijn examenexpositie. Het is een haast lichtgevende tekening waarin het houtskool alle gradaties van bijna wit tot keihard zwart bestrijkt. Een nauwkeurig zweetdruppeltje op zijn bovenlip komt terug in een stuk of tien zeepbellen rond Pachlers hoofd, waarin zijn gezicht steeds vanuit een andere hoek weerspiegelt.

De drie portretten op de expositie waren zijn eerste airbrushwerken, vertelt Pachler. „Dat kan nog veel verder uitgebreid. Het waren de eerste met kleur. Daarvoor heb ik altijd met houtskool gewerkt.”

De videoclip What Happened, die Pachler voor de Groningse rapgroep Dope D.O.D. maakte, is in dezelfde vervreemdende stijl gemaakt. Pachler kent de drie leden, Dopey Rotten, Skits Vicious en Jay Reaper, sinds de basisschool. „Zij maakten altijd muziek, ik zat te tekenen.” Sinds 3,5 jaar werken ze veel samen. „Ik verbeeld al hun muziek in vorm. Dat gebeurt in videoclips, foto’s en in de airbrushes die op de expositie hingen.”

De opvallende „rauwe en grimy” look van de groep heeft Pachler mee ontwikkeld. „In mijn kunst inspireert me dat om weer verder gaan.” Dat heeft hij ook in de drie portretten die hij van ze maakte gedaan. De apocalyptische muziekvideo What Happened speelt in een vervallen wijk. „Het is in Groningen opgenomen, vooral in onze eigen Grunobuurt, die nu is afgebroken. Maar het moest een plek zijn die overal en nergens is.”

Pachler houdt van de confronterende stijl van de clipmaker Chris Cunningham. „Vooral wat hij met Aphex Twin heeft neergezet. Hoe zij samenwerken, zo ben ik met Dope D.O.D. bezig. De woede van de nieuwe generatie over oorlog en alle negativiteit, maar creatief en heel positief geuit.”

De schilderijen maakt Pachler vanuit een soort meditatie. Een enorm contrast met een clip opnemen. „Als je heel stil bent stroomt de energie door je heen, als je denkt blokkeer je dat. Een video opnemen is veel met mensen bezig zijn en veel actie. Schilderijen komen uit de stilte.”

Kijk voor meer informatie op walkerpachler.com

    • Dirk Limburg