Pinguïn Happy Feet gaat na vijf operaties terug naar Antarctica

Nederland is bezorgd over een orka. Nieuw-Zeeland bekommert zich om een verdwaalde, zieke pinguïn.

In this photo taken Tuesday June 21, 2011, a woman photographs an Emperor penguin on Peka Peka Beach of the Kapiti Coast in New Zealand. Emperor penguins typically spend their entire lives in Antarctica and almost never make landfall near humans, with the last sighting in New Zealand being more than 44 years ago. (AP Photo/New Zealand Herald, Mark Mitchell) NEW ZEALAND OUT, AUSTRALIA OUT

Na vijf operaties en een dieet van vismilkshakes is de beroemdste pinguïn ter wereld in staat naar zijn oorspronkelijke leefgebied terug te keren. De keizerspinguïn, vernoemd naar de animatiefilm Happy Feet, spoelde op 20 juni aan op Peka Peka Beach in Nieuw-Zeeland. Ruim 3.000 kilometer van het zuidpoolgebied waar keizerspinguïns, de grootste van de achttien verschillende pinguïnsoorten, leven.

Happy Feet werd uitgeput en misselijk opgevangen in het dierenziekenhuis Te Kohanga van de dierentuin van Wellington. De vogel had zich op het strand gevoed met kiezels, zand en stokjes. In een operatie die twee uur duurde, werd de rommel verwijderd.

Na zes weken verpleging in de dierentuin van Wellington is Happy Feet behoorlijk aangesterkt. „Hij heeft nu weer een fijne vetlaag zodat hij goed kan overleven in ijskoud water”, aldus dierenarts Lisa Argilla van Wellington Zoo. Het behandelen van de pinguïn gebeurde in een operatiekamer met een glazen wand waardoor vele duizenden bezoekers de ingrepen op de voet konden volgen. De vogel logeert in een luchtgekoelde ruimte die dagelijks wordt voorzien van verse sneeuw en ijs.

Happy Feet wordt per vrachtwagen met koelcel of per vliegtuig gebracht naar Invercargill, de meest zuidwestelijke stad van Nieuw-Zeeland. Daar neemt hij de boot naar subantarctische wateren en dan zwemt hij, hopelijk, naar kolonies van soortgenoten. De totale transportkosten worden begroot op ruim 18.000 euro.

Na zijn vertrek zal de pinguïn niet uit beeld verdwijnen. Er is een zendertje ingebracht waardoor de vogel via satelliet te volgen blijft. Er zal straks ook namens hem getwitterd worden.

Van de keizerspinguïn leven op Antarctica 200.000 à 300.000 broedparen. De Franse ecoloog Stephanie Jenouvrier publiceerde vorig jaar een studie waarin ze concludeert dat de vogel nog deze eeuw uitsterft door het warmere zeewater.

    • Marcel Haenen