Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Pensioenfondsen onder dekkingsgraad wegens daling koersen

DNB-president Klaas Knot en minister De Jager van Financiën tijdens een debat over Griekenland op 14 juni jl. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Een aantal pensioenfondsen heeft zich bij De Nederlandsche Bank (DNB) gemeld omdat zij onder meer vanwege de dalende beurskoersen onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 105 procent zijn beland.

Een woordvoerder van DNB bevestigt tegenover nrc.nl dat een paar pensioenfondsen zich de laatste weken bij de centrale bank hebben gemeld. Zij zijn daartoe wettelijk verplicht. Het is nu aan de pensioenfondsen om aan te geven hoe zij op korte termijn denken “weer aan de goede kant van de streep te komen”, aldus de woordvoerder.

DNB wil niet zeggen hoeveel fondsen onder de dekkingsgraad zijn gedoken en om welke fondsen het gaat. Ook kan de toezichthouder zich niet uitspreken over hoe ver de fondsen onder de 105 procent zijn gekomen.

De pensioenfondsen moeten binnen twee maanden een plan aan DNB overhandigen waarin zij aangeven hoe ze weer boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad komen. Dat kunnen ze volgens de DNB-woordvoerder op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door aanpassing van het beleggingsbeleid, indexatie van de pensioenen of het aanpassen van de inhoud van de pensioenregelingen.

Voor de implementatie van de opgestelde plannen, die DNB moet goedkeuren, hebben de pensioenfondsen een aantal jaren de tijd.