pas verschenen

S. W. Couwenberg: Tijdsein. Peiling en perspectief van deze tijd. Aspekt, 288 blz. € 22,95

Breed opgezette politiek-maatschappelijke beschouwing van de huidige tijd, waarin de digitale revolutie volgens Couwenberg voor een versnelling van de geschiedenis zorgt.

Michael Lewis: The Big Short. De geheime winnaars van de kredietcrisis (The Big Short. Inside the Doomsday Machine). Vert. Textcase. Van Gennep, 298 blz. € 19,90

De kredietcrisis vanuit het perspectief van de mensen die deze crisis op tijd aan zagen komen en hun slag wisten te slaan. ‘Geschreven met oog voor detail en gevoel voor humor’ (Ykje Vriesinga, Boeken, 07-05-10).

Cees Nooteboom: Labyrint Europa. Alle latere reizen. De Bezige Bij, 576 blz. € 24,90

‘Als ik iets ben, dan ben ik reiziger’, aldus Nooteboom. Het tweede deel van Labyrint Europa met al zijn reisverhalen over Europa na 1967.

Amélie Nothomb: Japanse romans. Vert. Marijke Arijs, De Bezige Bij Antwerpen, 378 blz. € 18,90

‘Achterin de omnibus staat een lijst van de boeken die de Waalse de afgelopen twintig jaar schreef: gemiddeld één roman per jaar. Misschien wel de beste is Met angst en beven, dat nu samen met twee andere in Japan gesitueerde romans (Gods ingewanden uit 2000 en De verloofde van Sado uit 2008) in een handzame pocket is herdrukt’ (Pieter Steinz, NRC Handelsblad, 09-07-11).

Jan Procházka: Koets naar Wenen (Kocár do Vidne). Vert. Herbert van Lynden, Wereldbibliotheek, 128 blz. € 15,90

In deze Tsjechische roman dwingen twee Duitse soldaten een arme boerin aan het einde van de Tweede Wereldoorlog om hen met paard-en-wagen naar de stad te brengen. Zij weten niet dat zij haar man in de oorlog heeft verloren en zint op wraak.

Tom Schalken: Het eetcomplot. De rechter als verdachte in het Wilders-proces. Oorschot,142 blz.€ 14,50

Oud-rechter Schalken was lid van het gerechtshof dat heeft bevolen om Geert Wilders te vervolgen. In Het eetcomplot beschrijft hij zijn ervaring van het proces. Hij richt hierbij zijn pijlen op de door emotie beïnvloede beeldvorming in de media en de uitwerking die dit had op het functioneren van de rechterlijke macht.

Abdellah Taïa: Hartsvrienden (Le jour du roi). Vert. Henne van der Kooy, Van Gennep, 189 blz. € 14,95

Marokkaanse coming-of-ageroman over de vriendschap tussen twee jongens uit verschillende werelden.