Oud-Kamerlid Piet Stoffelen overleden - ‘man van de ondankbare taken’

Piet Stoffelen in 2007. Foto NRC / Bas Czerwinski

Gisteren is oud-Kamerlid Piet Stoffelen op 71-jarige leeftijd overleden. Dat is vandaag bekend gemaakt.

Voor de Partij van de Arbeid zat Stoffelen tussen 1971 en 1994 in de Tweede Kamer. Bij zijn laatste zitting werd hij wegens zijn 23-jarig Kamerlidmaatschap onderscheiden als Commandeur in de orde van Oranje Nassau. Bij zijn afscheidsrede stelde hij dat politiek een verslaving is:

“Debatten in de Tweede Kamer zijn saai, braaf en slaapverwekkend. Politiek is een verslaving en je weet dat het slecht voor je is. Een hondebaan, maar wel een verrukkelijke hondebaan.”

Van 1996 tot 1999 was hij voor de Partij van de Arbeid ook lid van de Eerste Kamer

IRT-affaire

Stoffelen maakte vooral naam tijdens de debatten in 1994 over de IRT-affaire. Hij maakte als enige melding van het doorlaten van grote hoeveelheden softdrugs op de markt. De toenmalige ministers Hirsch Ballin van justitie en Van Thijn van binnenlandse zaken weigerden echter opening van zaken te geven.

Later verklaarde Stoffelen tegenover de commissie-Van Traa dat hij hierin berustte omdat het IRT-debat een zware politieke lading had gekregen; het kabinet dreigde te vallen. Dat gebeurde niet; wel moesten Hirsch Ballin en Van Thijn opstappen.

Man van de ondankbare taken

Volgens Hubert Smeets, NRC-commentator en oud-politiek redacteur, had Stoffelen - altijd gekleed in pak met das - het niet altijd even makkelijk binnen de PvdA.

“Hij was de man van de ondankbare politieke taken. Zo hield hij zich bezig met politie en binnenlands bestuur. Onderwerpen waar binnen de Partij voor de Arbeid toentertijd weinig belangstelling voor was. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de burgemeestersbenoemingen, waarbij hij moest schipperen tussen vele verschillende belangen. Hij was dan ook geen politieke politicus, maar een echte bestuurlijke politicus. En dat type politicus was ook niet echt populair binnen de PvdA.”

    • Lex Boon