Onderzoek naar Lagarde

Lagarde zei eerder al, bij haar kandidaatstelling als directeur van het IMF, een schoon geweten te hebben over de zaak.

Een Franse rechtbank gaat onderzoek doen naar de rol die Christine Lagarde, de nieuwe chef van het IMF, heeft gehad in een betaling aan een zakenvriend van de Franse president Nicolas Sarkozy. Dit zou zijn gebeurd toen Lagarde nog minister van Financiën was. Dit meldt persbureau Reuters.

Lagarde kende in 2008 een schikking toe van 285 miljoen euro aan Bernard Tapie om een langlopend juridisch geschil met een staatsbank rond de verkoop van sportmerk Adidas op te lossen, dat stamt uit de jaren negentig. Lagarde ontkent de aantijgingen.

Ook eerder al, bij haar kandidaatstelling als directeur van het IMF, zei Lagarde een schoon geweten te hebben over de zaak, en niet onwettig te hebben gehandeld.

De advocaat van Lagarde, Yves Repiquet, zegt dat ze zich geen zorgen maakt om het onderzoek, en het zelfs toejuicht, zodat elke twijfel kan worden weggenomen. (NRC)