Nedap is niet bepaald een handelsaandeel

Een klein bedrijf, waarin nauwelijks wordt gehandeld op de beurs. De koers van het aandeel Nedap is grillig. Instappen bij fusiegeruchten.

Steven Derix

Grote kans dat u nog nooit van de Nederlandsche Apparatenfabriek uit Groenlo heeft gehoord. Maar de afkorting ‘Nedap’ klinkt u misschien al bekender in de oren. In 2007 besloot het kabinet om duizenden Nedap-stemcomputers uit dienst te nemen, nadat experts hadden aangetoond dat de beveiliging tekort schoot. Sindsdien stemmen we allemaal weer met het rode potlood. Nedap maakt nog steeds stemcomputers – verbeterde systemen die elektronisch kiezen combineren met een papieren stembiljet. Maar het bedrijf maakt ook voedermachines voor vee. Apparatuur die nummerborden van auto’s herkent. Energiesystemen. Kluisjes. Beveiligingsapparatuur.

Met een kleine 700 werknemers is Nedap een kleine onderneming, maar wel één met een beursnotering, sinds 1947 al. Het aandeel is niet opgenomen in een van de drie indices van de Amsterdamse beurs – daar is het te klein voor. Het aandeel wordt niet of nauwelijks gevolgd door de analisten van de grote zakenbanken. Vanochtend, tijdens het eerste uur van de beurshandel, wisselden precies 4472 aandelen van eigenaar. Ter vergelijking: in hetzelfde uur werden er ruim 1,3 miljoen aandelen Koninklijke Ahold verhandeld. Door het geringe volume van de handel is het aandeel onderhevig aan grote schommelingen. In de afgelopen drie jaar was Nedap 27 euro waard, maar heeft het aandeel ook op iets meer dan 13 euro gestaan. Tussen negen en elf uur vanochtend maakte het aandeel sprongen tussen de 22 en de 20 euro. Nedap is nou niet wat je noemt een ‘handelsaandeel’ voor professionele beleggers.

In 2009 moest Nedap reorganiseren, maar de laatste tijd gaat het het bedrijf uit Groenlo weer redelijk voor de wind. Gisteren presenteerde Nedap zonnige halfjaarcijfers. De omzet was met 69,9 miljoen euro 16 procent hoger dan over de eerste zes maanden van het vorige jaar. De winst steeg maar liefst met 41 procent, naar 4,6 miljoen euro. Volgens Nedap zijn alle divisies van het bedrijf – en dat zijn er nogal wat – gegroeid. De groei zou nog veel groter zijn als het bedrijf niet bezig zou zijn om een bedrijfsonderdeel – de handel in apparatuur van andere bedrijven – geleidelijk af te stoten. Als de ‘toeleveringsactiviteiten’ niet zouden worden meegeteld, zou de omzet met 23 procent zijn gestegen. De directie verwacht in de tweede helft van het jaar een verdere groei van het resultaat.

Michel Veul van SNS Securities is een van de weinige analisten die Nedap volgt. Vanochtend adviseerde hij om het aandeel Nedap te ‘houden’ en gaf hij een ‘koersdoel’ (de voorspelling van de toekomstige waarde) van 19 euro – lager dan het aandeel vanochtend noteerde.

Geen handelsaandeel dus, Nedap. Maar soms zijn er momenten om in te stappen. Bij geruchten over een overname bijvoorbeeld. In oktober 2010 voerde Nedap gesprekken met de Twentsche Kabelmaatschappij. Het aandeel schoot omhoog.

    • Steven Derix