Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

NASA: er is mogelijk stromend water op Mars

De stromen binnen in de Newtonkrater op Mars. Beeld NASA
De stromen binnen in de Newtonkrater op Mars. Beeld NASA

Waarnemingen van NASA hebben aangetoond dat er mogelijk stromend water is op Mars. Dat meldde de ruimtevaartorganisatie gisteren. Herhaalde waarnemingen laten zien dat er tussen de lente en de zomer op diverse steile hellingen donkere stromen ontstaan. In de winter verdwijnen deze stromen weer, om vervolgens in de lente terug te komen. „De beste verklaring voor deze waarnemingen tot nu toe is de stroom van brak water”, aldus Alfred McEwen, de hoofdauteur van een studie naar de terugkerende stromen dat gisteren in het tijdschift Science werd gepubliceerd. Volgens NASA kwamen wetenschappers nooit eerder zo dicht bij het bewijs van stromend water op Mars. (NRC)