Métronome 2

In de illustratie bij het artikel over Métronome staat bij het metrostation Hôtel de Ville vermeld dat de Tempelier Jacques de Molay hier in 1307 werd verbrand. In dat jaar werd hij niet verbrand, maar gearresteerd. Op 22 november 1307 droeg paus Clemens V alle christelijke vorsten op de Tempeliers te arresteren en hun bezittingen beschikbaar te stellen aan de kerk in afwachting van het proces. Door de Inquisitie, op last van koning Philips de Schone werden zo’n 2000 leden van de Orde gevangen genomen en onder martelpraktijken verhoord. Het proces duurde bijna 7 jaar. Op 18 maart 1314 werden grootmeester Jacques de Molay en commandeur Godfried van Charney veroordeeld en nog diezelfde dag verbrand op het Île aux Juifs. Dit was een eilandje in de Seine, stroomafwaarts van het Île de la Cité, dat naar aanleiding van de verbranding Île des Templiers ging heten. Bij de constructie van de Pont-Neuf in 1577 werd dit eilandje, samen met twee andere kleine eilandjes, aan het Île de la Cité gevoegd, op de plaats waar nu de Square du Vert-Galant ligt. Op de zijkant van de Pont-Neuf hangt nu een herdenkingsplaat.

Hetty van Hartesveldt-Bruggeman, Doorn

    • Hetty van Hartesveldt-Bruggeman