Medvedev: situatie in Syrië is dramatisch

De Russische president roept het regime in Syrië op tot hervormingen en verzoening met tegenstanders.

De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat juist Rusland al maanden een VN-resolutie blokkeert waarin het geweld in Syrië wordt veroordeeld. Gisteren noemde de Russische president het geweld in Syrië echter „dramatisch” en voor Rusland „een grote zorg”. Hij raadde zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad aan om snel tot een soort akkoord te komen met de oppositie. „Als hij daar niet in slaagt, riskeert hij een triest lot.” Medvedev zou er „persoonlijk en in brieven” bij Assad op hebben aangedrongen om „de burgervrede te herstellen en een moderne staat te creëren”. Medvedev reageert daarmee op het recente geweld in Hama, waar het Syrische leger naar verluidt honderden mensen heeft gedood.

De VN-Veiligheidsraad werd het woensdag opnieuw niet eens over een resolutie hierover, maar wel over een zogenoemde persverklaring, die minder dwingend is. Verder dan dit wilde Rusland voorlopig niet gaan, het is bang dat een resolutie zal uitmonden in militair ingrijpen zoals nu in Libië. Moskou vindt dat de internationale gemeenschap haar mandaat in Libië veel te ruim opvat. (AP)