Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Massale demonstraties Syrië op eerste vrijdag ramadan

Syrische demonstranten in de straten van Homs. Foto Reuters TV

Op de eerste vrijdag van de ramadan zijn tienduizenden demonstranten in heel Syrië de straat opgegaan om het aftreden van president Bashar Assad te eisen. Daarbij negeerden de betogers de bloedige aanval op de stad Hama die al enkele dagen gaande is. In die stad grepen de veiligheidstroepen hard in en schoten volgens persbureau AP ten minste tien mensen dood. Nieuwsorganisatie Al Arabiya heeft het op basis van activisten over tientallen doden. Ook raakten er tientallen demonstranten gewond.

Van de hoofdstad Damascus tot aan de zuidelijke provincie Daraa en Deir el-Zour in het oosten waren demonstranten op de been. Ook in Qamishli in het noorden en Homs werd geprotesteerd, meldden de activisten.

Een verslag over de protesten van vandaag van Al Jazeera:

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een groep die de opstand documenteert, zijn in Arbeen, een voorstad van Damascus, zeven mensen doodgeschoten. Minstens tien mensen zouden verwondingen hebben opgelopen. In Homs zou ook een persoon zijn omgekomen, drie raakten gewond. Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso zijn er in twee andere voorsteden van Damascus, Madaya en Kanker, ook drie mensen gedood.

De Syrische staatstelevisie meldde dat twee politieagenten in het noordelijke stadje Maarat al-Numan in een hinderlaag zijn omgekomen. Tevens zouden acht agenten zijn verwond.

Hama wordt ondertussen nog steeds onder vuur genomen. De stad wordt al zes dagen belegerd door regeringstroepen die proberen de opstand tegen Assad de kop in te drukken. Sinds het uitbreken van de opstand zijn al 1700 burgers om het leven gekomen.

Berichten moeilijk te verifiëren

De verwachting was dat de omvang van de protesten tijdens de ramadan zouden toenemen. Of de protesten daadwerkelijk heviger zijn is moeilijk te zeggen volgens onze Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants:

“Er wordt gezegd dat er tienduizenden demonstranten op de been zijn. Vorige week was de verwachting dat er mogelijk honderduizend mensen op deze eerste vrijdag van de ramadan zouden demonstreren. Het lijkt er dus op dat het wat rustiger is, en dat de schrik er bij de demonstranten goed inzit, maar daar kan je eigenlijk heel weinig over zeggen. Mogelijk komen er later andere getallen naar buiten. Er zitten geen buitenlandse journalisten in Syrië en het is onmogelijk om de berichten te verifiëren.”