Loslopende luipaarden

„In India vinden vaker voorvallen plaats met loslopende roofdieren”, aldus het bijschrift bij een foto van een luipaard die in India zes mensen verwondde. (In Beeld, 20 juli). Een ongelukkige woordkeuze: luipaarden zijn roofdieren die in India in het wild voorkomen. ‘Loslopend’ wekt de suggestie dat de dieren mogelijk zijn ontsnapt of losgelaten uit gevangenschap.

Luipaarden en veel andere roofdieren ondervinden nare gevolgen van uitbreiding van menselijk areaal voor huizen, (spoor-)wegen, landbouw. Hun leefgebied wordt steeds kleiner. Op hun zoektocht naar voedsel, prooidieren, lopen ze een toenemend risico in menselijke nederzettingen terecht te komen.

Dit effect wordt nog eens versterkt door het feit dat diezelfde mens ook jacht maakt op de prooidieren van deze carnivoren. Hun leefgebied wordt dus niet alleen kleiner, maar het aantal prooidieren neemt ook nog eens af. Niet vreemd dat deze dieren hun voedsel elders, vaak (te) dicht bij mensen, gaan zoeken.

José Kok

Rhenen

    • José Kok