Kort nieuws Buitenland

Gewonden bij protesten in Madrid

Madrid. Minstens twintig mensen, onder wie zeven politieagenten, zijn gisteravond gewond geraakt bij protesten in Madrid. In de Spaanse hoofdstad probeerden honderden zogeheten indignados (‘verontwaardigden’) het centrale Puerta del Sol plein te bezetten, zoals ze dat eerder met succes deden. De mobiele eenheid sloot het plein af, waarna het tot ongeregeldheden kwam. De indignados protesteren tegen de politieke klasse, die zou falen bij de aanpak van de economische crisis. (AFP)

Soedan belemmerde evacuatievlucht VN

Rotterdam. De Noord-Soedanese autoriteiten hebben de evacuatie van zwaargewonde blauwhelmen belemmerd. Dat zei Alain Le Roy, aftredend ondersecretaris-generaal van de VN voor vredesmissies, gisteren in New York. Het voertuig van de Ethiopische vredessoldaten reed dinsdag opeen landmijn. Eén soldaat kwam om, drie anderen bezweken aan hun verwondingen tijdens het wachten op een helikopter die hen zou evacueren. Le Roy zei gisteren dat de Soedanese autoriteiten dreigden de helikopter neer te schieten als die zonder toestemming op zou stijgen. (NRC)

Straf voor sekteleider wegens misbruik

San Angelo. Een jury in Texas heeft Warren Jeffs, een 55-jarige Mormonenleider, veroordeeld voor seksueel misbruik van een 12- en een 15-jarig meisje, die hij tot zijn „geestelijke bruiden” had gemaakt. Jeffs is de leider van een mormoonse sekte die is afgesplitst van de officiële Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Hij zei het slachtoffer te zijn van geloofsvervolging. De sekte is voorstander van polygamie. DNA-tests hebben vastgesteld dat Jeffs de vader is van het kind dat de 15-jarige heeft gebaard. (AP)

Yingluck gekozen tot premier Thailand

Bangkok. Het Thaise parlement heeft vandaag Yingluck Shinawatra tot premier gekozen. Ze is de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land. Yinglucks Puea Thai-partij haalde bij de verkiezingen van 3 juli met 265 zetels een absolute meerderheid in het parlement. Met de steun van enkele kleinere partijen heeft ze 300 van de 500 parlementsleden achter zich. Yingluck is de zus van de verstoten Thaise leider Thaksin Shinawatra, die grote populariteit genoot onder arbeiders en plattelandbewoners. (AP, BBC)