Kort nieus Media

De Pers moet artikel Sneijder rectificeren

Amsterdam. Dagblad De Pers moet een bericht over voetballer Wesley Sneijder rectificeren en een schadevergoeding van 500 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De gratis krant publiceerde in juni een artikel over een vechtpartij in Amsterdam waarbij Sneijder twee jongens zou hebben mishandeld en een horloge zou hebben gestolen. De kop luidde ‘Wesley, mag ik mijn horloge terug?’ Sneijder vond dat zijn goede naam was aangetast en spande een kort geding aan. De rechter is het met de profvoetballer eens dat hij door de krantenkop schade heeft geleden. Sneijder had een vergoeding van 25.000 euro geëist. Naast De Pers moet ook website Camilleri.nl zijn berichtgeving over Sneijder rectificeren. (Novum)

Regiokranten niet bezorgd door storing

Amsterdam. Door een grote computerstoring zijn vandaag zeven regionale kranten niet bezorgd. De dagbladen van Wegener meldden op hun website dat ze door kortsluiting bij automatiseringsbedrijf Getronics hun opgemaakte krantenpagina’s niet naar de drukpers konden sturen. De storing treft alle regionale dagbladen van Wegener. Gratis kant De Pers, Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger konden een noodeditie uitbrengen. Deze kranten zijn niet van Wegener, maar maken wel gebruik van de persen. De kranten die niet uitkwamen zijn het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN/De Stem, PZC, Twentsche Courant Tubantia, De Stentor en De Gelderlander. Ook andere bedrijven die gebruikmaken van de diensten van Wegener zouden last hebben van de storing. De kranten hebben beloofd morgen met extra pagina’s te komen, waarop het gemiste nieuws alsnog wordt gebracht. (Novum)

Google News gaat artikelen uitlichten

Rotterdam. Google News gaat via zogeheten ‘Editor’s Picks’ aandacht vestigen op topstukken uit het nieuwsaanbod. Dat meldt Google op zijn blog. De selectie is in handen van de uitgevers. Google heeft in eerste instantie 24 uitgevers voor het project uitgenodigd, waaronder The Wall Street Journal en The Guardian. De zoekgeschiedenis van de gebruiker speelt een rol bij welke aanbevolen stukken worden getoond. De uitbreiding is voorlopig alleen te zien op de Amerikaanse editie (news.google.com); het is niet bekend of Google de formule ook in andere landen zal introduceren. (NRC)